Ziua Jandarmeriei, sărbătorită şi la Vâlcea

Ca în fiecare an, la început de aprilie, Jandarmeria Română aduce un omagiu istoriei şi înaintaşilor săi, sărbătorind un moment cu semnificaţii aparte de la mijlocul secolului XIX: 3 aprilie 1850, ziua în care Domnitorul Grigore Alexandru Ghica a semnat Ofisul de constituire a Jandarmeriei moderne, organizată după un model de inspiraţie europeană.

Maşini, armament, echipament, într-un cuvânt tehnica din dotarea jandarmilor vâlceni, a fost expusă publicului larg, într-un exerciţiu de imagine al armei, cu câteva momente înainte de sărbătorirea Zilei Jandarmeriei Române. Sute de copii, tineri şi adulţi au fost încântaţi să se „joace” cu echipamente ale oamenilor legii. Pentru a sărbători acest eveniment important, la sediul Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Vâlcea, a fost organizat un simpozion în cadrul căruia au fost prezentate următoarele teme: ,,Repere istorice ale jandarmeriei vâlcene – Anul cultural Constantin Brâncuşi” – material prezentat de Profesor dr. Florin Epure – Direcţia Judeţeană pentru Cultură, ,,Jandarmeria Valceană în timpul primului război mondial”- material prezentat de Profesor dr. Ionela Niţu- Arhivele Naţionale Vâlcea, ,,166 de ani de la înfiinţarea Jandarmeriei Române – Anul Constantin Brâncuşi” – material prezentat de Profesor Flori Ghiţă – Biblioteca Judeţeană Vâlcea.
La sediul Jandarmeriei Vâlcea a avut loc „Ziua Porţilor Deschise”, urmată de premierea şi avandarea în grad a celor mai merituoşi jandarmi.