Vor un singur teatru la Vâlcea! Noua instituție de cultură ar trebui să își desfășoare activitatea la Teatrul Anton Pann

Unificarea cele două teatre din Râmnicu Vâlcea, Ariel, aflat în subordinea Primăriei Râmnicu Vâlcea și “Anton Pann”, aflat în subordinea Consiliului Județean, pare a fi inevitabilă. Șefii celor două administrații înclină spre a uni cele două instituții culturale, o decizie benefică atât din punct de vedere financiar, dar și pentru spectatori și angajați, spun aceștia.

La nivelul celor două instituții, Primăria Râmnicului și Consiliul Județean, concret până acum nu s-a luat decât decizia de a înființa o comisie care să analizeze oportunitatea și modalitatea fuzionării celor două instituții teatrale din Râmnicu Vâlcea. Motivul care stă la baza unei astfel de decizii l-ar constitui reducerea cheltuielilor, în primul rând, dar și creșterea numărului de spectacole și mai ales a numărului de spectatori. “Pentru oraș cum este Râmnicu Vâlcea două teatre este prea mult. Înseamnă mult și din punct de vedere bugetar. În ceea ce ne privește pe noi, Primăria Râmnicului, Teatrul Ariel și Filarmonica Ion Dumitrescu consumă mulți bani și nu se pot autofinanța. Cred că Teatrul Anton Pann va înghiți Teatrul Ariel. Nu vor avea de suferit angajații, actorii, se va găsi o formulă pentru a fi angajați toți la Teatrul Anton Pann”, ne-a declarat Eusebiu Veţeleanu, viceprimar Râmnicu Vâlcea.
Părerea conducerii municipale este împărtășită și de cei de la Consiliul Județean care văd în acestă variantă una optimă, noua instituție teatrală ce va fi înființată urmând să beneficieze de sprijin financiar atât de la bugetul municipiului, dar și de la cel al județului.
“Această discuție am făcut-o cu domnul primar la modul constructiv, nu distructiv și de asta vrem să ne implicăm economic, juridic”, spune Constantin Rădulescu, președinte Consiliul Județean Vâlcea.
Despre posibilitatea unificării celor două teatre se vorbește de mai mulți ani. Cei mai vehemenți în respingerea unui astfel de demers au fost, cel puțin până acum, directorii celor două teatre. Ceea ce cere mare parte din actori este păstrarea identității fiecăruia dintre cele două teatre care în decursul anilor au devenit branduri în lumea teatrală din țară.
“Ei nu înțeleg ce înțelegem noi prin două teatre. Dacă mi-ar fi pus mie această întrebare eu le răspundeam că la Sfântu Gheorghe sunt patru teatre, nu unul”, ne-a declarat Dan Constantin, director interimar Teatrul Ariel. “Teatrul este pentru toată lumea, teatrul este pentru toate categoriile. Este cu mult mai bine să fie mai multe instituții de cultură care scot societatea de acolo de unde s-a afundat”, completează Gabi Popescu, actor Teatrul Ariel
Teatrul de Stat “Anton Pann” este cel mai vechi din municipiu şi este finanţat de Consiliul Judeţean, în timp ce Arielul este în subordinea Primăriei Râmnicu Vâlcea care alocă anual în jur de 8-9 miliarde de lei vechi pentru a menține în viață acest teatru.

Gabi Cîrjaliu