Citiţi aici elevii câştigători ai concursului “Alege! Este dreptul tău!”

Elevi din 19 unităţi școlare din judeţul Vâlcea, s-au întâlnit weekend-ul trecut la Colegiul Economic din Râmnicu Vâlcea, la faza judeţeană a competiţiei „Alege! Este dreptul tău!”.

Competiția este organizată de către Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor, în parteneriat cu Ministerul Educaţiei Naționale, respectiv Comisaratul Județean pentru Protecția Consumatorilor Vâlcea și Inspectoratul Școlar Județean Vâlcea, cu ocazia “Zilei Mondiale a Drepturilor Consumatorilor” – aniversată anual în 15 martie.
Conform regulamentului, acest concurs a fost gândit cu scopul de a forma generații de consumatori conștiente de drepturile lor legitime. În momentul în care tinerii învață despre drepturile lor în calitate de consumatori, ei vor ști să aleagă dintre produsele și serviciile de pe piață pe cele care corespund cel mai bine intereselor lor. Totodată, ei vor ști să sesizeze abuzurile operatorului economic și vor ști să ceară calitate, refuzând să cumpere produse necorespunzatoare sau neetichetate corect.
Cei 131 de elevi din ciclul primar şi gimnazial au trebuit să trimită desene care să reprezinte o pagină web de comercializare a unui produs, iar 17 liceeni au avut de realizat un eseu cu tema „Cumpăr online şi ştiu ce drepturi am!” şi rezovarea unui test grilă din bibliografe specifică temei.
Câştigătorii concursului au fost premiaţi astăzi, 15 Martie 2017, la Colegiul Economic din Rm Vâlcea, cu ocazia sărbătoririi Zilei mondiale a drepturilor consumatorilor ce a fost marcată pentru prima dată la 15 martie 1983, de către mișcarea consumatorilor “Consumers International”, care, în prezent, cu peste 220 de organizații membre în 115 țări, reprezintă o mișcare internațională de consum puternică, al cărei scop este de a ajuta la protejarea consumatorilor de pretutindeni prin scoaterea în evidență aspecte legate de serviciile de care beneficiază consumatorii.

Căştigătorii concursului Național ”Alege! Este dreptul tău” – faza județeană:
1 Palatul Copiilor Râmnicu Vâlcea Nicula Andreea secţiunea I-III desen locul I calificat etapa naţională
2 Liceul George Ţărnea Băbeni Barbu Evelina premiu II calificat etapa naţională
3 Şcoala Gimnazială Nr. 4 Rm. Vâlcea Bălăşoiu Radu secţiunea IV-VI desen locul I calificat etapa naţională
4 Liceul George Ţărnea Băbeni Popa Elena Gabriela Locul II
5 Liceul de Arte Victor Giuleanu Kilisli Sibel Elena Locul III
6 Liceul de Arte Victor Giuleanu Cătănoiu Narcis VII locul I calificat etapa naţională
7 Liceul de Arte Victor Giuleanu Neagoe Cristina VII locul II
8 Liceul ”Constantin Brâncoveanu” Horezu Popa Irina VII Locul III
9 Liceul George Ţărnea Zaharioiu Stefania VIII Locul I calificat etapa naţională
10 Liceul ”Constantin Brâncoveanu” Horezu Ciocârlan Maria Roxana VIII locul II
11 Școala Gimnazială Stoileşti Olaru Elena Cristina VIII Locul III
12 Liceul Tehnologic Oltchim Perca Maria liceu Locul I calificat etapa nationala
13 Liceul ”Constantin Brâncoveanu” Horezu Cotoi Violeta Maria liceu Locul II calificat etapa naţională