VIDEO Președintele psihologilor vâlceni, Adrian Sandu, explică parcursul unui tânăr care a reușit în viață, deși și-a petrecut 16 ani într-o casă de copii: “Mihai Ghebrea este un exemplu demn de urmat”

V-am prezentat povestea de viață a lui Mihai Ghebrea, actualul director al Casei de Copii Pinocchio de la Băbeni. Mihai a crecut la Casa de Copii Băieți din Cartierul Nord al Râmnicului, dar a a avut o ambiție de fier și a ajuns liderul unei generații. Președintele filialei vâlcene a Asociației Psihologilor din România, Adrian Sandu, explică modul în care a reușit Mihai Ghebrea să ajungă director a unei case de copii, după ce și-a petrecut într-o astfel de instituție mai bine de 16 ani.

“Discuția comportă mai multe aspecte. Vorbim în primul rând de o mai mare determinare din partea unui astfel de tânăr care are o structură de personalitate puternică și reușește să depășească anumite traume acumulate în instituție și să ajungă pe un palier înalt, tocmai datorită ambiției. Poate să ajungă să termine o facultate și ajunge un om de succes. Pe de altă parte există și reversul, sunt copii care tot din cauza traumelor sunt marcați, au o personalitate mai labilă și pot să devolte de-a lungul timpului o serie de tulburări psihice și să treagă la tulburările de tip patologic care apar după vârsta de 20 și ceva de ani. Vorbind de Mihai Ghebrea, este o determinare pe care am mai întâlnit-o și la alți tineri care au fost beneficiarii serviciilor de protecție din casele de copii. Cel puțin la noi în județ sunt mulți tineri care au terminat o facultate, s-au dezvoltat în plan personal și au dat rezultate remarcabile. Așa cum spuneam, trebuie o structură de personalitate aparte și o mare determinare, o motivare extraordinară pentru a demonstra societății că poate să își depășească condiția de la care a pornit. Mihai este un produs extrem de bun al generației sale, a activat și în planul ONG-urilor, există și astfel de exemple. El este un exemplu care demonstrează că un tânăr care a crescut la casa de copii poate să ajungă să aibă un nivel aspirațional superior”, spune Adrian Sandu.

Gabi Cîrjaliu
Video Gabi Henning