Ing. Geani Man: “Pe timp de iarnă, PERDELELE FORESTIERE DE PROTECŢIE sunt o soluţie!”

Căderile masive de zăpadă, înregistrate în ultima perioadă în ţară, au pus în dificultate acţiunile de deszăpezire, în special datorită viscolului. Acest fenomen des întâlnit, scade eficienţa curăţării carosabilului, creşte semnificativ costurile pe intervenţii şi pune în pericol siguranţa participanţilor la trafic. Asociat cu vizibilitatea redusă, viscolul este cauza care conduce la închiderea temporară a traficului rutier, blocarea sectoarelor de drum afectate, şi reprezintă motivul multor accidente soldate cu victime.

Inginerul ec. Geani Man, membru în departamentul transport-infrastructură PSD Vâlcea şi preşedintele CA PRELCET SA, afirmă că soluţia pentru diminuarea semnificativă a efecului generat de viscol este dat de Perdelele Forestiere de Protecţie.
“Pe lângă protecţia comunitătţilor, a culturilor, a regimului hidric pentru zonele limitrofe şi a biodiversităţii, Perdelele Forestiere protejează drumurile de acumulări de zăpadă. Acest aspect influenţează favorabil randamentul deszăpezirilor, costurile aferente, cât şi eficienţa unei reţele de drumuri din punct de vedere al siguranţei.
Din păcate, o parte semnificativă din infrastructura românească nu dispune de aceste perdele. Motivele care au condus la acest aspect în ultimii 20 de ani, sunt de natură diversă începand de la proiectare până la aspecte de ordin legislativ. De altfel, trebuie găsit cadrul legal care să oblige propietarii terenurilor să fie de acord cu aceste împăduriri, acolo unde acest lucru se impune. Ministerul Transporturilor prin CNAIR, a schimbat semnificativ optica privind acest tip de “împădurire” situat în imediata apropiere a drumurilor, proiectele de infrastructură demarate în ultima perioadă, având prevăzut încă în faza de proiectare perdelele forestiere. Având în vedere importanţa deosebită a acestui tip de “barieră naturală” împotriva viscolului, a siguranţei traficului rutier, cât şi a altor avantaje înregistrate de aceste împăduriri, deschiderea tuturor factorilor de decizie este importantă, şi mai ales, modifică abordarea problemelor în acest domeniu”, precizează ing. Geani Man.