VIDEO Elevul vâlcean Dan Dumitrescu, medaliat cu aur la Olimpiada Naţională de matematică

Dan Dumitrescu a luat aurul la concursul de la Timișoara și încă se gândește dacă își va continua studiile în România sau va pleca în străinătate.

Dan Dumitrescu este unul dintre elevii vâlceni care reușește an de an să câștige medalii la olimpiadele naționale. De data aceasta, Dan a plecat cu aurul de la olimpiada de matematică, după un concurs puternic și echilibrat care a avut loc la Timișoara. Dan Dumitrescu învață în clasa a zecea la Colegiul Național Alexandru Lahovari și aproape tot timpul liber îl dedică matematicii.

“O medalie de aur presupune multă muncă”

Olimpicul recunoaște că nu a luat o decizie în ceea ce privește viitorul său, nu știe dacă își va continua studiile în România sau va alege să plece în străinătate. E convins, însă, că pentru a ajunge pe primul loc la o olimpiadă națională e nevoie de multă muncă, de un pic de talent și de ajutorul unui profesor cu experiență. “A fost frumos la faza națională. A fost greu, mereu este. Până la urmă a ieșit bine deși concurența este una mare. Este o generație foarte bună. Subiectele au fost grele, mai ales unele dintre ele dar am lucrat foarte mult și am reușit să facă o figură frumoasă. O medalie de aur presupune o muncă și o muncă susținută, nu ne pregătim doar o lună, două, trei, ne pregătim tot anul. E vorba și de talent, dar cred că talentul vine din muncă mai mult, nu este o chestie cu care te naști neapărat. Mie mi-a plăcut matematica de mic, mi-a plăcut să mă pregătesc foarte mult, undeva prin clasa a șaptea dar serios din momentul în care am venit la liceu. Foarte mult contează profesorul, pe mine m-a ajutat foarte mult. Are experiență în spate, te învață anumite trucuri. Nu știu dacă voi continua să plec sau nu în străinătate. Mi-ar plăcea să plec dar nu exclud să rămân și aici unde sunt multe universități bune. Acum mă concentrez pentru olimpiade, pentru școală”, ne-a declarat olimpicul vâlcean.

“Este un copil deosebit”

Profesorul lui Dan este mulțumit de elevul său, singurul cu care a reușit să cucerească o medalie de aur la matematică, în toată cariera. “Este și ușor și greu să lucrezi alături de un astfel de elev, una peste alta este foarte frumos. În meseria de profesor ai șansa să lucrezi și cu elevi deosebiți. Matematica se simte și Daniel o simte. Suntem pe aceași lungime de undă. Într-o astfel de performanță nu pot decât să-l citez pe Albert Einstein, cel care a spus că făcut teoria relativității cu 80 la sută transpirație și doar restul inspirație. E nevoie și de talent dar munca e de bază, mai ales într-o societate în care tentațiile sunt mari. Nu e important unde va face facultatea, important este sp se întoarcă apoi în România. Eu sunt bucuros pentru că este primul elev medaliat cu aur la națională și probabil la vârsta mea și ultimul”, completează Vasile Gorgotă, profesorul său de matematică.

“Este o mândrie pentru noi”

Conducerea Colegiului Vâlcean, dar și colegii îl laudă pe olimpic și sunt convinși că va avea un viitor frumos. “Normal că sunt mândră de el. Am avut norocul ca pe fiecare an să avem elevi premiați la fazele naționale ale olimpiadelor. Eu am spus noroc dar este vorba, în primul rând, de prestația cadrelor didactice de la acest colegiu, de seriozitatea cu care se lucrează aici, este vorba de faptul că elevii vin aici știind că vor pleca cu un bagaj de cunoștințe bogat. De fiecare dată ei se întorc să ne povestească ce au făcut”, spune Isabella Ioniță, director Colegiul Național Alexandru Lahovari.
La Colegiul Național Alexandru Lahovari a terminat studiile și un alt elev vâlcean multiplu medaliat la concursuri naționale și internaționale, Laurențiu Ploscaru. Acesta a fost admis la Universitatea Oxford și ține legătura în permanență cu Dan.

Gabi Cîrjaliu