Deputatul liberal Cristian Buican solicită decidenților județeni și guvernamentali sprijin pentru localitățile calamitate

În urma precipitațiilor abundente din ultimele 3 zile care au afectat mai multe gospodării, poduri, podețe și drumuri din mai multe localități vâlcene, președintele PNL Vâlcea, deputatul Cristian Buican, face un apel public la Instituția Prefectului Județului Vâlcea, la Consiliu Județean și nu în ultimul rând la Guvern să ajute administrațiile publice locale afectate de calamități.

Demersul parlamentarului Cristian Buican de a face acest apel public privind sprijinirea localităților calamitate de către instituțiile județene și centrale competente vine ca răspuns la situația financiară grea pe care unele administrații publice locale o au. De asemenea, cantitatea mare de precipiții căzută în zile de 8 și 9 mai a condus la reactivarea unor alunecări de teren ce au afectat drumuri comunale, iar viiturile formate în urma acestor precipitații au inundat zeci de gospodării, au afectat structura de rezistență de la mai multe poduri și podețe și au compromis culturile agricole pe zeci de hectare.
Președintele PNL Vâlcea, deputatul Cristian Buican, consideră că fondurile necesare pentru îndepărtarea efectelor unor calamități naturale ar trebui alocați de către Guvern, în maxim 30 de zile de la producerea unor asemenea fenomene naturale. În anul 2016 a fost pentru prima dată în ultimii 27 de ani când, cel puțin în cazul județului Vâlcea, Guvernul a alocat, de fiecare dată, fondurile necesare remedierii efectelor unor inundații, alunecări de teren etc. În acest sens, parlamentarul liberal consideră că acest mod obiectiv de alocare a fondurilor destinate localităților afectate de calamități ar trebui să continue și în acest an și va depune o interpelare la Primul Ministru Sorin Grindeanu pentru a solicita fondurile necesare îndepărtării efectelor calamităților din ultimele zile din județul Vâlcea.
„Cu natura nu te poți juca. Când sunt căderi de precipitații în cantități așa de mari ca în ultimele zile, este de așteptat să existe urmări nefaste, gospodării inundate, culturi agricole afectate, alunecări de teren, viituri, poduri, podețe și drumuri rupte etc. În condițiile în care o parte din localitățile afectate de aceste calamități au probleme financiare și bugete foarte mici, este obligatoriu ca Prefectura și Consiliul Județean să sprijine aceste localități, cu ajutor financiar de la nivel central. Din păcate, în ultimii 27 de ani, doar anul trecut s-au alocat fonduri pe calamități în concordanță cu prevederile legale. Dacă o să observ că nu se va continua această practică benefică de a aloca fonduri direct localităților calamitate, în maxim 30 de zile, așa cum s-a procedat anul trecut, voi iniția o propunere legislativă prin care să schimb legea astfel încât Guvernul să fie obligat să remedieze efectele calamităților în maxim 30 de zile de la producerea lor. Sper însă să nu fie cazul și cei de la putere să aloce, cât mai urgent, fonduri pentru toate localitățile afectate, fără discriminare. În primă fază, în calitate de parlamentar, voi depune o interpelare la Primul Ministru Sorin Grindeanu prin care îi voi solicita sprijin financiar pentru remedierea efectelor calamităților din județ din aceste zile” a declarat președintele PNL Vâlcea, deputatul Cristian Buican.