Valentine’s Day – sărbătoarea iubirii în tradiţia occidentală

Valentine’s Day este Ziua îndrăgostiţilor în tradiţia occidentală. Se sărbătoreşte pe data de 14 februarie, zi în care a fost ucis la ordinul împăratului roman Claudiu preotul Valentin care căsătorea pe ascuns soldaţii romani! Ziua comemorează pe Sf. Dwynwen, sfântul patron al îndrăgostiţilor galezi.

În Franţa, o ţară tradiţional catolică, Valentine’s Day este cunoscută simplu drept Sfântul Valentine şi este sărbătorită ca în restul ţărilor occidentale.
În Danemarca şiNorvegia 14 februarie este cunoscută ca „Valentine’s Day”. Nu este sărbătorită pe o scară largă, dar mulţi oameni îşi fac timp pentru a petrece într-un mod romantic cu partenerul de viaţă sau trimit o felicitare unei iubiri secrete.
În Suedia este numită ziua tuturor inimilor. Nu este o sărbătoare oficială. În Slovenia un proverb spune că Sfântul Valentinaduce cheile rădăcinilor, aşa că pe 14 februarie plantele şi florile încep să crească.
Ziua îndrăgostiţilor a fost sărbatorită ca ziua în care încep lucrările în vii şi pe câmpuri. Se spune de asemenea că păsările se căsătoresc în această zi. Cu siguranţă, numai de curând este sărbătorită ca Ziua iubirii. Ziua iubirii este tradiţional 12 martie, ziua Sf. Gregor.
În România, sărbătoarea tradiţională pentru iubiţi este Dragobete care este sărbătorită pe 24 februarie. Numele vine de la un personaj din folclorul românesc care se presupune că ar fi fiul Babei Dochia. Etimologic, o parte din numele de Dragobete poate fi găsit şi în cuvântul românesc dragoste.
România a început să sărbătorească şi Valentine’s Day, deşi deja avea prin Dragobete o sărbătoare tradiţională. Aceasta a dus la un val de critici din partea mai multor grupuri, persoane reputate, instituţii.
În Brazilia, ziua înamoraţilor sau ziua iubitului/iubitei este sărbătorită pe 12 iunie, când cuplurile îşi dau cadouri cum ar fi: ciocolată, felicitări şi de obicei un buchet de flori. Aceasta a fost aleasă ca ziua înainte de Sfântul Anton, cunoscut aici ca sfântul căsătoriei, când multe femei singure realizează ritualuri populare pentru a găsi un soţ bun sau iubit.
În Columbia, Ziua iubirii şi a prieteniei este sărbătorită în a treia vinere şi sâmbătă din septembrie, datorită scopurilor comerciale. În această ţară, prietenul secret este o tradiţie foarte populară, care presupune desemnarea fiecărui participant un destinatar a unui cadou secret (asemănător tradiţiei de Crăciun Moş Crăciun Secret) În Mexic, ziua iubirii şi prieteniei este sărbătorită asemănător ca în Columbia pe 30 iulie.
Chiar dacă ziua de 14 februarie a devenit o sărbătore comercială şi multe firme defăşoară un marketing agresiv pentru a îşi mări vânzările în această zi noi vă recomandăm să vă faceţi timp pentru a spune persoanelor dragi cât le iubiţi. Orice zi este potrivită pentru a da o floare femeii iubite! Chiar dacă este ger pe 14 februarie un sărut poate dezgheţa orice suflet!