Ce-i trebuie Guvernului Grindeanu pentru a se salva

Politica internă de partid dusă de Liviu Dragnea a revoltat în cele din urmă unii preşedinţi de organizaţii. PSD Vâlcea rezistă tentaţiei de rebeliune doar datorită ataşamentului faţă de partid şi vechimii în el a liderului Constantin Rădulescu şi a celor care conduc acum organizaţia.

Costi Rădulescu, ca şi mulţi preşedinţi PSD, nu sunt baroni, nu au făcut averi din politică, au lucrat mulţi ani pentru a-şi face cariere politice curate, fără teamă de DNA şi fără jocuri murdare. Unii din aceşti lideri ştiu şi simt că Guvernarea poate scăpa, le poate scăpa din mână datorită stilului de forţă a lui Dragnea care s-a ferit mereu să împartă puterea în partid.
Guvernul trebuie să aibă iniţiativă şi libertate de mişcare. Nu trebuie controlat de partid. Exact asta e salvarea lui.
Sorin Grindeanu trebuie lăsat să ia câteva măsuri radicale care să schimbe imaginea de acum a PSD, dar şi imaginea lui de premier controlat de partid, adică de Dragnea.
Prima măsură ar fi o remaniere parţială. Grindeanu trebuie să schimbe rapid minim trei miniştri. Iar doi dintre aceştia sunt cel de la Agricultură mult prea “putred” şcolit la şcolile e partid comuniste, fără viziune, prea bătrân, inadaptabil şi ineficient. În locul lui trebuie adus cineva, poate nu neaparat din PSD, dar trebuie adus cineva care a făcut bani, care a performat în agricultură sau care a învăţat bine mecanismele europene de sugere a banului european către proiecte ale unei ţări. Actualul ministru cu siguranţă nu vorbeşte pe înţelesul românilor, ce să mai spunem de cei de la Bruxelles.
Al doilea ministru care trebuie remaniat este doamna de la Interne. Ministerul de Interne este un colos având zeci de oameni în funcţii de conducere, departamente şi mii de oameni în sistem. Aici trebuie pus neaparat ministru un om din sistem cu mulţi ani de serviciu în spate ( un comandat hârşit) sau un om care a lucrat mult în sistem şi a avut funcţii de comandă. Nu suntem misogini, dar o femeie chiar nu are ce căuta în fruntea acestui minister, mai ales una nepregătită.
În paralel cu asta, Grindenu trebuie să mai facă nişte mişcări. Până nu se sparge partidul trebuie să încerce să redirijeze nişte resurse financiare spre judeţele care au fost oarecum vitregite de conducerea PSD. Să dea ceva unui judeţ ca Vâlcea, dar şi altor judeţe din Transilvania şi Moldova conduse de PSD. Oamenii ăia trebuie ajutaţi să îşi ducă la îndeplinire programul.
Şi Sorin Grindeanu trebuie să folosească eficient cea mai mare armă a PSD, atâta timp cât o mai are. Este vorba de masa mare de parlamentari, de majoritatea din camere. Aceştia trebuie să promoveze rapid iniţiative legislative care să fie ale Guvernului dar care să fie prezentate public ca iniţiative ale unor parlamentari social democraţi. Este vorba despre iniţiative care să aducă bani la buget în termen mediu pentru că altfel nu va putea rezista nu numai acest guvern dar nici un guvern pesedist.
Trebuie atinse dacă e nevoie chiar puncte sensibile cum a fost de exemplu ani de zile cel al legalizării prostituţiei. Este o aberaţie să aştepţi ca nişte măsuri economice luate acum să aducă anul viitor 20 de mii de locuri de muncă când o simplă lege ca această legalizare ar aduce instant minim 30 de mii de locuri de muncă, deci contribuţii importante la bugetul de sănătate şi la ce de pensii.
O altă măsură luată prin lege ar trebui să ducă la o fidelizare mai mare a masei de români săraci. Acum dacă tot este în război cu bogaţii din multinaţionale, Grindeanu trebuie să ducă lupta până la capăt şi folosind majoritatea parlamentară să schimbe impozitul unic cu unul diferenţiar, progresiv. Cei peste anumit prag de venituri să plătească 18 % alţii 20%, alţii 25 %. Iar cei care câştigă lunar peste 12 salarii medii ar trebui taxaţi fără milă cu un impozit de 32%.
Vor chiţăi câţiva, vor încerca multinaţionalele şi cei care câştigă imens faţă de populaţia majoritară din ţară să zbiere şi să răstoarne Guvernul. Dar măcar să cadă luptând pentru o cauză nobilă şi să lupte pentru ceva benefic lumii nu pentru salvarea lui Dragnea de la puşcărie.
PSD poate pierde 50 de baroni închişi de DNA, dar nu va mai pierde puterea dacă duce programul acesta până la capăt şi dacă continuă reformele sociale. Pentru că cei săraci sunt mulţi, mult mai mulţi decât cei îmbogăţiţi!
PSD Vâlcea trebuie să sprijine Guvernul Grindeanu şi reformele sale chiar dacă PSD va trebui să accepte că în această bătălie binomul îi va băga câţiva lideri în puşcărie.
Interesele de partid trebuie să fie mai mari şi trebuie să se confunde cu interesul nostru, al milioanelor de români care supravieţuim de la o lună la alta fără vile, piscine, bolizi de lux, concedii exotice şi amante tinere şi scumpe!

Traian GUMINSKI