Uniunea Europeană va certifica brandul “Brânza de Vaideeni”

Marţi, 28 martie 2017, cu începere de la ora 11.00, în sala de şedinţe „Mircea cel Bătrân” a Consiliului Judeţean Vâlcea, a avut loc o întâlnire de lucru la care au participat specialişti din cadrul Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, preşedintele Consiliului Judeţean Vâlcea, Constantin Rădulescu, subprefectul judeţului Vâlcea, Aurora Gherghina, directorul executiv al Direcţiei pentru Agricultură Judeţeană Vâlcea (D.A.J.), Marin Cernătescu, primarul comunei Vaideeni, Achim Daniel Băluţă, preşedintele Asociaţiei Producătorilor Produse Tradiţionale, Meşteşugari şi Artizanat Vâlcea, Aurel Simion, precum şi reprezentanţi ai unor forme asociative din judeţ.

Scopul acestei întâlniri a fost acela de a iniţia acţiuni pentru înregistrarea produsului “Telemea de Vaideeni” pe unul din sistemele de calitate protejată ale produselor agricole şi alimentare – „Indicaţia Geografică Protejată”, „Denumirea de Origine Protejată”, „Specialitate Tradiţională Garantată”, precum şi identificarea de soluţii cu privire la înregistrarea de noi produse româneşti, ale căror caracteristici specifice sunt protejate la nivel naţional şi european.

“Agricultura este un domeniu strategic pe care trebuie să îl promovăm şi să ne axăm. Eu la Vaideeni mă simt ca acasă. Dacă vom avea ca brand telemeaua de Vaideeni, voi susţine acest proiect. Brânza de oaie se face greu. Oaia dă greu lapte, este multă muncă, iar din păcate munca nu este plătită la adevărata valoare”, a susţinut preşedintele CJ Costi Rădulescu în faţa reprezentanţilor din minister, producătorilor, dar şi a primarilor din Vaideeni, Dăeşti, Pesceana, Perişani şi Băbeni.

Reprezentanţii Ministerului Agriculturii au insistat pe lângă primari să ajute populaţia să participe la târguri de produse tradiţionale astfel încât să facă cunorscute produsele lor. De asemenea, producătorii vâlceni pot depune cereri pentru atestarea de produse tradiţionale.
Administraţia a solicitat atestate de produse tradiţionale pentru mai multe mărci locale: unt, caş, ciorba de bureţi, telemeaua de vacă, lapte, laptele mare, recunoscutul tocan şi brânza de burduf.

Specialiştii au găsit în Arhivele Naţionale o înregistrare datând din 1949 a mărcii Telemeaua din Vaideeni.
Brânza produsă de localnicii din comună are gusturi diferite, dar reţeta unică este veche de sute de ani şi circulă din familie în familie. În cazul obţinerii brandului european se va face “O căşerie” mare în care brânza certificată şi transformată în brand va fi fabricată după o selecţie atentă a laptelui şi o singură reţetă.
Demersurile primarului Daniel Achim Băluță, viceprimarului Vasile Ichim şi Consiliului Local fac parte din un amplu program de promovare a localităţii vâlcene.

Letiţia Lazăr