Tabără pentru sinistrați pe Dealul Capela!

Alarma la dezastre a răsunat astăzi în tot municipiul Râmnicu Vâlcea. Începând cu ora 11.00, o sută de elevi ai Liceului Tehnologic Oltchim au fost evacuați din școală și transportați pe Dealul Capela, într-o zonă greu inundabilă, unde a fost amenajată o tabără pentru sinistrați. Din fericire, acesta a fost doar un exercițiu de înștiințare, avertizare și alarmare a populației în cazul producerii unui accident la amenajările hidrotehnice de la Vidra și Malaia.


Exerciţiul s-a desfășurat pornind de la scenariul unui cod roşu de inundaţii pe râul Olt, cu consecinţe dezastruoase asupra municipiului. “Este un caz amplu care merge până la evacuare. Trebuie să avem din timp stabilite forțe, locații care prezintă stabilitate, capabilități, mijloace. Situația impotetică creată spune că este iminentă deversarea apelor peste digurile de protecție și afectarea a două cartiere din Râmnicu Vâlcea. În acest caz se va activa un centru operativ și se instituie un centru de permanență și starea de alertă. “, spune Ioan Moraru, ISU Valcea.
Conform scenariului, persoanele afectate de calamități, în acest caz elevi ai Liceului Tehnologic Oltchim și angajații mai multor societăți din zona de Nord a municipiului, au fost ajutate de autorități să ajungă în siguranță într-o tabără pentru sinistrați. Transportul acestora s-a făcut cu autobuze ale societății de transport public ETA, sub atenta supraveghere a echipajelor Biroului Rutier Râmnicu Vâlcea. “Este un exercițiu care se face periodic. Simulăm o avarie. Suntem implicați cu peste 90 de elevi care vor simula o avacuare”, ne-a declarat Axinia Rădulescu, cadru didactic. “Scenariu presupune o avarie la barajul de la Vidra. Este afectat Municipiul Râmnicu Vâlcea, s-a pus în aplicare planul de evacuare. Elevii vor fi duși într-o zonă de protecție. Se recomandă ca populația săasculte și să respecte regulile pe care noi le transmitem. Regulile presupun adăpostirea în zone de siguranță, spre partea superioară a clădirilor sau spre cotele mai înalte ale terenului”, completează locotenent-colonel Dan Pascaru, insp. Sef ISU Valcea.


În timpul exercitiului, trecatorii curiosi s-au oprit pentru cateva momente, pentru a observa mai bine cum actioneaza autoritatile. Exerciţiul de instiintare, avertizare și alarmare a fost realizat de Comitetul Local pentru Situaţii de Urgenţă din cadrul Primăriei municipiului și coordonat de Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Valcea.

Gabi Cîrjaliu