Siguranţa rutieră pe drumurile judeţului Vâlcea

Pietonii reprezintă categoria cea mai numeroasă de participanţi la trafic, fiind şi cea mai expusă riscurilor de accident. Unele dintre principalele cauze ale accidentelor în
care aceştia pot fi implicaţi sunt: din vina lor – traversarea prin locuri nepermise, la culoarea roşie a semaforului electric sau deplasarea acestora pe partea carosabilă, şi
pe fondul nevinovăţiei acestora – atunci când traversează strada regulamentar pe trecerea de pietoni dar conducătorii auto nu le acordă prioritate.

Astfel, săptămâna trecuta, peste 440 de poliţişti au desfăşurat acţiuni pentru prevenirea şi combaterea accidentelor rutiere produse din cauza neacordării priorităţii de trecere pietonilor angajaţi în traversarea regulamentară a drumului public şi/sau nerespectării de către pietoni a normelor privind circulaţia pe drumurile publice.
În acest sens, oamenii legii au desfăşurat zilnic acţiuni preventiv-reactive, in sistem integrat, pentru combaterea nerespectării regulilor de circulaţie privind – traversarea neregulamentară pietoni şi neacordarea priorităţii de trecere pietonilor în zonele cu risc accidentogen ridicat pe acest fond.

Sancţiuni pentru pietoni

În această săptămână, 249 de pietoni au primit sancţiuni contravenţionale pentru că au traversat stradă nu pe la trecerile de pietoni, iar 35 de conducători auto au fost depistaţi în timp ce nu acordau prioritate de trecere pietonilor pe trecerea de pietoni.
În urma acţiunilor desfăşurate pe poliţişti, 94 de conducători auto nu mai au dreptul de a conduce pentru o anumită perioadă de timp pentru diverse abateri la legea rutieră, din care 35 pentru neacordare prioritate pietoni, iar 9 infracţiuni au fost constatate.

Peste 550 de materiale cu recomandări rutiere distribuite

Totodată, zilnic atât pe raza mun. Râmnicu Vâlcea, cât şi pe principalele artere din judeţul Vâlcea, în punctele cu risc accidentogen ridicat au fost distribuite fly-ere, pliante şi cărţi cu legislaţie rutieră în scopul conştientizării participanţilor la trafic asupra importanţei respectării regulilor de circulaţie. Astfel, au fost distribuite peste 550 de materiale cu recomandări rutiere utile acestor categorii de participanţi la trafic. În zonele intens circulare din municipiu, au fost postate afişe pentru conştientizarea riscului de victimizare în cazul accidentelor rutiere a pietonilor. De asemenea, duminică, între orele 14.00-20.00, poliţiştii rutieri au prevenit producerea accidentelor rutiere pe fondul vitezei excessive şi pe fondul nerespectării vitezei legale.
Astfel, poliţiştii au aplicat 114 sancţiuni contravenţionale, din care 78 pentru respectarea regimului legal de viteză. 12 conducători auto sunt pietoni pentru că au depăşit viteza legală (6), au efectuat depăşiri neregulamentare (3), au consumat alcool şi apoi s-au urcat la volan (1). Valoarea sancţiunilor contravenţionale depăşeşte 23.000 de lei.