S-a semnat contractul la Maternitatea Râmnicu Vâlcea!

Consiliul Județean Vâlcea a primit contractul de finanțare pentru reabilitarea Maternității din Râmnicu Vâlcea. Este vorba despre aproape 12 milioane de euro care vor fi investiți aici, bani asigurați prin Programul Regional Sud-Vest Oltenia 2021-2027.

În proiectul ce se va implementa în scurt timp sunt prevăzute lucrări de reabilitare a clădirii, de la subsol până la ultimul etaj. Vor fi schimbate instalațiile electrice și sanitare, montate de instalații de securitate la incendiu, schimbată tâmplăria și înlocuite lifturile. De asemenea, în secții vor avea loc recompartimentări astfel încât să se răspundă necesităților pacienților și a cadrelor medicale. Clădirea va beneficia și de panouri fotovoltaice pentru a dobândi independență energetică.

„Sănătatea este o prioritate atât pentru noi, cât și pentru administrațiile județene din regiune. În acest sens, gestionăm un program dedicat, Programul Sănătate 2021-2027, dar și prin Programul Regional Sud-Vest Oltenia pot fi obținute fonduri europene pentru creșterea eficienței energetice a unităților sanitare. Asta înseamnă investiții în infrastructura medicală, prin care să reușim, cu timpul, să avem un sistem de sănătate mai performant”, a declarat Alexandru Stănescu, directorul general al ADR Sud-Vest Oltenia.

Președintele Consiliului Județean Vâlcea, Constantin Rădulescu, susține că, în patru ani, mamele din zonă vor fi așteptate într-o clădire modernă.
„Vorbim despre o investiție de anvergură, care vine ca o continuare a eforturilor pe care noi, Consiliul Județean Vâlcea, le-am desfășurat, în ultimii ani, pentru dezvoltarea și modernizarea infrastructurii de sănătate din județul Vâlcea.

Inclusiv aici, la Maternitate, am mișcat lucrurile, prin investiții în consolidarea clădirii, reabilitarea sălilor de naștere, a ambulatoriului Secției Oncologie și a Secției ATI. Însă, era nevoie de mai mult, iar contractul de finanțare primit ne oferă certitudinea că, în patru ani, vom avea o clădire modernă, în care mamele să-și aducă pe lume bebelușii, în cele mai bune condiții”, a menționat Constantin Rădulescu, președintele Consiliului Județean Vâlcea.

Reprezentanții ADR Sud-Vest Oltenia au mai menționat că proiectul implementat de CJ Vâlcea are o valoare de 58 de milioane de lei și o finanțare nerambursabilă de 48 de milioane de lei. Investiția va fi derulată în cadrul Priorității 3 a Programul Regional Sud-Vest Oltenia – Eficienţă energetică și infrastructură verde, Obiectivul specific 2.1/b(i) – Promovarea măsurilor de eficiență energetică și reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră.

Anul trecut a fost modernizată și Secţia ATI a Maternităţii din Râmnicu Vâlcea, cu fonduri din bugetul judeţului, o investiţie care s-a ridicat la peste 800.000 de lei. De asemenea, în ultimii ani la clădirea acestei unități spitalicești a fost consolidată, s-au reabilitat sălile de naștere și ambulatoriul secţiei de Oncologie.

Și Secţia de neonatologie a Spitalului Judeţean Vâlcea a fost renovată. Părinţii dintr-o comunitate online, Asociaţia LaPrimulBebe, au organizat strângere de fonduri la care au participat şi firme, fiind adunată suma de 415.000 Euro în cadrul campaniei umanitare de 6 zile BunVenit. În total au fost renovate 27 de încăperi din secţia de 708 de metri pătraţi, printre care 10 saloane, camera de gardă, camera de ecograf, izolatoarele de terapie şi post-terapie, camerele medicilor şi ale asistentelor, băile, camerele tehnice şi de depozitare şi sălile de aşteptare.