Poveste emoționantă la Mădulari: Ionuț Sichigea, preotul care trăiește pentru a-i ajuta pe oameni

Acum patru ani, preotul din Comuna Mădulari, Ionuț Sichigea, a înființat o asociație, alături de mai mulți prieteni, scopul principal fiind acela de a ajuta mai mult comunitatea. Au urmat mai multe acțiuni dedicate oamenilor care aveau mai mare nevoie, dar și copiilor care provin din familii defavorizate.


“Am vrut să oferim un loc de muncă oamenilor din comună ca să-i păstrăm în localitate”, spune preotul pentru www.taraluiandrei.ro. Din dorința de a produce legume ecologice, crescute fără tratamente chimice, membrii asociației au inițiat un proiect pentru cultivarea legumelor și plantelor aromate în solarii protejate, pe o suprafață de 1.800 metri pătrați. S-au înscris în competiția Fabricat în Țara lui Andrei și au câștigat 32.000 de euro pentru a extinde cultura cu încă 1.000 de metri. Afacerea socială Asociația Comunitară Beica Mădulari produce în prezent mii de kilograme de legume și plante aromatice – mărar, pătrunjel, leuștean, salată verde, spanac și ceapă verde – de care beneficiază atât oamenii din localitate, cât și lanțuri de magazine din județ. Cel mai important lucru e faptul că oamenii din comună și din parohie sunt mulțumiți că pot cumpăra produse proaspete și bune chiar de lângă casa lor, fără să mai străbată 30km până la piață. “Avem oameni care cumpără de la noi săptămânal. Avem și două lanțuri de magazine la nivel de județ cu care colaborăm. Reușim să comercializăm întreaga producție de legume și plante aromate. Producem mai ales pentru oamenii din localitate, de aceea căutăm să păstrăm culturile cât mai aproape de natural, să reducem orice tratamente, iar îngrășământul să provină de la animalele oamenilor din comună. Perseverența și ambiția este ceea ce ne-a caracterizat și ne va caracteriza în continuare. Am învățat multe lucruri noi, pentru că nu poți cere cuiva să facă ceva ce tu nu ai făcut sau nu știi despre ce e vorba.”, completează preotul pentru sursa citată.” Mai mut decât atât, trei femei și un bărbat au acum un nou loc de muncă. Preotul paroh îi laudă pe toți 3 și spune că sunt oameni de bază. “Pot avea încredere în ei, sunt întotdeauna la program și își fac treaba foarte bine. Am căutat angajați perseverenți și serioși, care să nu cadă la prima adiere de vânt.” Până acum, Asociația Comunitară Beica Mădulari a investit circa 300.000 de lei în producția de legume și plante aromate. Numai anul acesta au cumpărat 4.500 fire de răsaduri în valoare de 4.200 de lei. Au produs 10.000 de fire, din care 1.000 de fire au fost donate.


Dacă ar fi să tragă linie pentru producția de anul acesta, ar aduna 7.000 de kg de castraveți, 5.000 kg de roșii, 4.000 kg de ardei, 5.000 legături de leuștean, 4.500 legături de pătrunjel, 1.500 legături de ridichi, 1.800 legături de ceapă verde, 6.000 bucăți de salată verde. Pe viitor își doresc să mărească suprafața cultivată, să optimizeze mai bine culturile pe care le au, să închirieze o tarabă în piețele orașele apropiate și să crească numărul de angajați. Asociația Comunitară Beica Mădulari este o afacere socială finanțată de OMV Petrom prin competiția Fabricat în Țara lui Andrei. Rezultatele competiției: 55 de planuri de afacere dezvoltate, 20 de afaceri sociale finanțate cu un total de 700.000 de euro, 2.000 de ore de consultanță în afaceri din partea Fundației NESsT.
(sursa foto si text – www.taraluiandrei.ro)