Ovidiu Popa (PSD), declarație politică: “7 aprilie – Ziua Mondială a Sănătății”

Data de 7 aprilie este considerată Ziua Mondială a Sănătății, aceasta reprezintă ziua înființării Organizației Mondiale a Sănătății în 1948, la obținerea celei de-a 26-a semnături ale Constituției pentru o organizație mondială a sănătății.

Anul acesta, în România, Ziua Mondială a Sănătății evidențiază importanța accesului tuturor la servicii esențiale de sănătate. Indiferent de statutul economic sau social, de vârstă sau de domiciliu, întreaga populație trebuie să aibă asigurat accesul la servicii medicale. Odată cu aplicarea Agendei pentru Dezvoltare Durabilă şi a unei acoperiri universale a sănătății pentru 2030 a OMS, cu ajutorul cunoştințelor de astăzi, putem atinge acest scop, un scop comun care ar trebui să ne preocupe. Trebuie să punem sănătatea în centrul dezvoltării, concentrându-ne pe dreptul la sănătate, echitate, corectitudine, universalitate şi solidaritate. Pentru acest lucru, trebuie să transformăm modul în care lucrăm. Trebuie să mobilizăm comunitatea şi cetățenii şi să angajăm societatea civilă prin stabilirea unui consens în ceea ce priveşte obiectivele la nivel național. Trebuie să ne străduim să obținem o realitate a abordărilor legislative şi a strategiilor de sănătate în toate politicile. Trebuie să vedem sănătatea ca fiind cel mai potrivit lucru în care trebuie să investim, ceea ce cu siguranță dă randamente ridicate. Aceasta este ceea ce trebuie să facem în anii ce urmează.
Mai presus de toate, trebuie să ne asigurăm un angajament politic puternic pentru a atinge aceste obiective, cu adevărat, trebuie să “nu lăsăm pe nimeni în urmă”, cum am mai spus-o și într-o declarație anterioară cu privire la respectarea drepturilor şi susținerea persoanele cu dizabilități, întrucât sănătatea poate fi o decizie politică. Stimați colegi, trebuie să fim solidari pentru mobilizarea mijloacelor necesare şi asigurarea implementării viitoarelor propuneri, în vederea susținerii celor spuse, în spiritul solidarității naționale. Trebuie să consolidăm sistemul de sănătate, cu accent pe asistențã medicală primară, să punem accentul pe promovarea sănătății şi prevenirea bolilor pe toată durata vieții, să abordăm şi factorii determinanți ai sănătății, dacă dorim să obținem sănătate şi bunăstare pentru toți. Trebuie să ne consolidăm pregătirea la nivel de stat în acest domeniu şi să avem de fiecare dată soluții în situațiile de urgență. Cu speranța că împreună conştientizăm importanța şi impactul acestui subiect vă mulțumesc şi vă doresc Sărbători Pascale fericite, cu sănătate şi bucurii! Vă mulțumesc! Ştefan-Ovidiu Popa – Deputat PSD Vâlcea