Mihai Eminescu, în curtea Arhiepiscopiei Râmnicului

Ziua Culturii Naționale 2016 a fost organizată sâmbătă, 16 ianuarie, la Centrul Eparhial din Râmnicu Vâlcea, unde ÎPS Varsanufie şi prof. Andra Bică, inspector general al Inspectoratului Şcolar Vâlcea, au dezvelit bustul poetului național Mihai Eminescu. Muzică şi poezie într-un eveniment de excepție.

FB_IMG_1453044039900_640x428
Arhiepiscopia Râmnicului, împreună cu Forumul Cultural al Râmnicului, a comemorat Ziua Culturii Naționale 2016 printr-un eveniment extraordinar, organizat la Centrul Eparhial din Râmnicu Vâlcea.
Slujba de parastas pentru poetul național Mihai Eminescu a fost săvârșită în Catedrala Arhiepiscopală de ÎPS Varsanufie, Arhiepiscopul Râmnicului, în prezența oficialităţilor.
După slujbă, în spațiul cultural de curând amenajat în incinta Centrului Epahial, unde se află și Teiul lui Eminescu, a fost dezvelit și sfințit un bust al poetului nepereche, sculptat în bronz de sculptorul Paul Popescu.
Strânși în jurul bustului lui Eminescu, tinerii din corul Seminarului Teologic din Râmnicu Vâlcea, însoțiți de directorul Laurențiu Rădoi, au cântat imnul liturgic Lumină lină, cântare pe care poetul a îndrăgit-o nespus de mult.
Evenimentul a continuat în Sala Iosif Episcopul, unde reputatul eminescolog prof. univ. dr. George Anca a susținut un cuvânt despre moștenirea culturală a poetului Mihai Eminescu.
De asemenea, trupa de teatru Constantin Popian a Arhiepiscopiei Râmnicului, condusă de Doina Migleczi, și Corul Seminarului Teologic din Râmnicu Vâlcea, dirijat de arhidiaconul Codruț Dumitru Scurtu, au susținut un moment artistic de excepție, recitând și cântând versuri din creația eminesciană.