Lupta pentru salvarea Liceului Henri Coandă continuă

Decizia primarului Mircia Gutău de a desfiinţa Liceele Oltchim şi Henri Coandă în acest an şi de a muta Liceul de Arte “Victor Giuleanu” în sediul actual al liceului Henri Coandă a stârnit puternice controverse în municipiu atât în rândul unor cadre didactice, a elevilor şi părinţilor, dar şi în cadrul conducerilor unor formaţiuni politice.

Opoziţia majorităţii PER-ALDE–PSD, care controlează atât primăria municipiului, cât şi Consiliul Judeţean, a criticat distrugerea celor două licee şi a lansat acuzaţii dure asupra primarului susţinând că la mijloc ar fi vorba de interese politice.
Cert este că Liceul de Arte „Victor Giuleanu” din Râmnicu Vâlcea trebuie mutat în alt spaţiu deoarece actualul imobil nu mai este autorizat de Agenţia Româna de Asigurare a Calităţii în Învăţământul Preuniversitar (ARACIP) şi Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Vâlcea. Liceul are peste 400 de elevi şi aproape 50 de profesori.
Liceul Oltchim trebuie desfiinţat pentru a permite primăriei să facă un schimb imobiliar cu o Universitate în urma căruia administraţia ar intra în posesia a 24 de hectare de teren pe care se pot construi multe locuinţe.
Dar Henri Coandă este, aşa cum am mai detaliat în alte articole, un liceu cu o dotare materială desoebită care poate permite formarea unor buni mecanici auto şi a unor conducători auto şi deţine o staţie ITP.
De aceea, noi am solicitat Consiliului Local să analizeze şi alte variante cum ar fi mutarea elevilor din clasele mari de la Liceul de Arte în această locaţie unde să înveţe simultan cu cei de la profilele tehice, iar clasele gimnaziale de la “Victor Giuleanu” să fie mutate la una din Şcolile Gimnaziale.
Un grup de părinţi ai elevilor care studiază la Henri Coandă duce o luptă extrem de grea şi costisitoare pentru a salva Liceul. Aceşti oameni sunt susţinuţi pe reţelele de socializare de foşti elevi ai acestui liceu răspândiţi acum prin toată lumea.
Săptămâna trecută mai mulţi părinţi au fost în audienţă la premier, dar şi la ministrul Educaţiei care a promis că va trimite un control să vadă cum se prezintă situaţia. Părinţii au depus un memoriu şi la Prefectura Vâlcea şi aşteaptă să fie chemaţi de prefect. Ei au solicitat formarea Comisiei de Dialog Social unde să aibă loc o dezbatere amplă şi să îşi spună toată lumea părerea. De fapt, nemulţumirea multor cetăţeni vine de la faptul că Primăria şi Consiliul Local au refuzat să organizeze o dezbatere publică pe această temă. De asemenea, sindicatul a atacat în contencios administrativ decizia Consiliului Local şi ISJ Vâlcea.
Redacţia noastră speră că există soluţii care pot fi găsite de administraţia municipiului astfel încât să fie salvate Liceele “Victor Giuleanu” şi “Henri Coandă” pentru că acest judeţ are nevoie şi de pictori, muzicieni şi sculptori, dar are nevoie şi de şoferi şi mecanici auto.

Traian GUMINSKI