La Rm. Vâlcea un 1 Decembrie cu soare!

Marţi, 1 Decembrie 2015, vâlcenii au marcat un eveniment deosebit de important în istoria poporului român: Ziua Naţională a României. În urmă cu 97 de ani, la 1 Decembrie 1918, prin hotărârea Marii Adunări Naţionale, întrunită la Alba Iulia, s-a exprimat, într-un singur glas, voinţa tuturor românilor de a-şi da mâna în hotarele fireşti ale unui stat naţional unitar, în temeiul unităţii de neam, de limbă şi de cultură.
received_10153233245206932_640x425
Data de 1 Decembrie 1918 se înscrie, de atunci, ca un moment hotărâtor în istoria neamului nostru, care a împlinit, pentru totdeauna, năzuinţa românilor de a trăi liberi, uniţi, demni şi în bună înţelegere cu vecinii lor. Ziua Naţională este un prilej de cinstire a memoriei tuturor românilor care şi-au dat viaţa pentru ţară, pentru statul naţional, independent, unitar. În Râmnicu Vâlcea, manifestarea dedicată Zilei Naţionale a României a debutat, la ora 10.00, la ansamblul monumental al Statuii Independenţei. În deschidere a avut loc un ceremonial religios oficiat de un sobor de preoţi în frunte cu ÎPS Varsanufie, arhiepiscopul Râmnicului. După ceremonialul religios au luat cuvântul ÎPS Varsanufie, arhiepiscopul Râmnicului, prefectul de Vâlcea, Dumitru Nicu Cornoiu, preşedintele Consiliului Judeţean Vâlcea, Gheorghe Păsat şi Ion Gigi Matei, primarul Râmnicului.
FB_IMG_1449038496134_425x640
Rând pe rând, vorbitorii, în discursurile lor, au scos în evidenţă ceea ce au făcut înaintaşii noştri pentru ţară, dar şi semnificaţia şi importanţa Marii Uniri de la 1918.
„Existenţa şi evoluţia unui popor este condiţionată de mulţi factori, dar nimic durabil nu se poate construi fără dragostea sinceră faţă de propriul neam, această forţă care, alături de încrederea în Dumnezeu, a menţinut poporul român laolaltă. Reflectând la semnificaţiile acestei zile, putem spune că Marea Unire nu a fost numai opera unor politicieni vizionari, ci rezultatul voinţei unei naţiuni întregi, pentru că 1 Decembrie 1918 reprezintă împlinirea unui ideal istoric, concretizarea visului mai multor generaţii de români! Dincolo de simbolistica sa, Marea Unire a deschis calea către consolidarea economică a României şi a fost un pas esenţial pentru maturizarea instituţiilor democratice ale statului modern. În aceste momente de sărbătoare, este de datoria noastră să-i elogiem pe toţi cei care au slujit cu devotament aspiraţia românilor, de a trăi într-un stat unitar, suveran şi indivizibil, capabil să-şi protejeze fiii. Sărbătorirea Zilei Naţionale este un prilej de reflecţie, când trebuie să ne amintim valorile pe baza cărora a fost creat statul român unitar: credinţa, corectitudinea, respectul pentru lege şi solidaritatea. Să nu uităm că o naţiune unită este fundaţia unui stat puternic şi fără implicarea activă a cetăţenilor în societate, nu putem avea o ţară demnă şi prosperă. Viitorul se construieşte de noi toţi numai prin acte de voinţă asumată (…). La mulţi ani, români! La mulţi ani, România!”, a fost discursul prefectului de Vâlcea, Dumitru Cornoiu.
În semn de omagiu pentru cei care s-au jertfit pentru viitorul ţării, au fost depuse coroane de flori din partea autorităţilor publice judeţene şi locale, a Garnizoanei militare din Râmnic, a Poliţiei, a Inspectoratului de Jandarmi Vâlcea, a Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă, a asociaţiilor de veterani şi de cadrele militare în rezervă sau retragere, partidelor politice şi a direcţiilor şi inspectoratelor judeţene. A urmat apoi defilarea gărzii de onoare formată dintr-un detaşament constituit din militari genişti aflaţi la instruire în cadrul Centrului de Instruire „Panait Donici”, precum şi unităţi specializate ale Ministerului Administraţiei şi Internelor (jandarmi şi pompieri). La această mare sărbătoare a tuturor românilor au participat parlamentari, reprezentanţi ai autorităţilor locale şi judeţene, ai instituţiilor sociale, economice şi culturale din judeţ, cadre militare în activitate, ofiţeri în rezervă şi retragere.
received_10153232866631932_640x425