Generalul Nicolae Buzatu a devenit îngerul cărţii

Cum l-am cunoscut eu pe generalul Nicolae Buzatu? La numeroasele lansări de carte la care era prezent mereu deschis şi plin de viaţă, lipicos, dar cu atitudine, cu zâmbetul mereu pe faţă, indiferent de ce avea pe suflet. Era departe de familie, iar în ultima discuţie chiar îmi povestea că îşi doreşte din suflet să se apropie de familie, să stea mai mult pe la Bucureşti. Proiectele numeroase de a scrie şi planurile de a lansa în luna decembrie o carte îi anima dorul de cei dragi.

Nicolae Buzatu a devenit înger. Un înger al cărţii. Acest înger mă certa dacă nu ajungeam la un eveniment cultural important şi îmi spunea că de reţinut ar fi ca o societate se ridică numai dacă are la bază cultura. La ultimul eveniment m-a rugat să îi fac fotografii frumoase. Şi i-am făcut. Nu am apucat să i le trimit, dar ştiu că nu este supărat pe mine. De acolo de sus, mă priveşte şi îmi zâmbeşte. Pentru xă poza lui este privită acum de toată lumea de aici, rămaşi pe pământ.
Generalul Nicolae Buzatu nu mai are nevoie de nicio prezentare, iar pentru cei care nu îl cunosc, Violeta Scrociob, vicepreşedintele Societăţii Culturale Anton Pann îl descrie poate mult mai bine decât mine într-o postare pe o reţea de socializare:
„Doamnelor, domnilor, dragi prieteni şi colegi, am trista misiune de a anunţa dispariţia dintre noi a celui ce a fost general Nicolae Buzatu; bun prieten, altruist, jovial până la naivitate uneori, ne-a părăsit azinoapte, pentru o lume mai bună. În urmă cu mai mult de un an jumate, la dispariţia fratelui său geamăn (identic), i-a promis că va scrie un roman despre ei, începând cu naşterea lor, până la final. L-a rugat pe Dumnezeu să îl ţină pe Pământ măcar până va scrie ce a promis. Primul volum a ieşit de sub tipar şi urma să fie lansat sâmbătă, 5 dec 2015. Al doilea volum este finalizat şi din al treilea este gata aproximativ jumătate. Era foarte fericit şi foarte emoţionat. Dumnezeu l-a ajutat să îşi ţină promisiunea, dar nu şi să se bucure de lansarea cărţii. Planurile Domnului sunt neştiute. Acum trei zile, îi mai spunea prietenului Nicu Cismaru, că el şi-ar dori să moară în somn, să nu ştie; Dumnezeu l-a ascultat şi i-a îndeplinit dorinţa şi de asta dată. Aseară, după ce a fost invitatul meu în emisiune , alături de Nicu Cismaru şi Nicolae Zărnescu, ne-am bucurat împreună de o seară frumoasă în familia mea. Dragi prieteni, să ne luăm rămas bun de la cel ce va rămâne “generalul sufletelor noastre”! Dumnezeu să vă odihnească în pace, domnule general! ONOR!”.
Înhumarea generalului Nicolae Buzatu, se va face joi, in Voluntari Bucuresti.

Letiţia Lazăr