Ing. Geani Man – despre pilonul II de pensii

Ing. Man Geani, membru în departamentul transport-infrastructură PSD Vâlcea şi director interimar PRELCET SA, susține că pilonul II de pensii reprezintă o mică parte din CAS plătită de noi toți către bugetul public, fiind direcționată către fonduri private de pensii prin acumularea şi investirea acestor sume.

“Banii proveniți din aceste colectări reprezintă proprietatea contribuabilor. O altă garanție vine din însăşi Constituția României care garantează dreptul la proprietate. Altfel spus, Guvernul vrea să ne ofere posibilitatea de a hotărâ unde să ne ținem banii de pensii. Avantajul vine din crearea unui mediu concurențial între Administratorii privați ai pilonului II, situație care conduce la reducerea comisioanelor de administrare reținute, astfel încât beneficiile noastre financiare să fie sporite. Interesul administratorilor privați de a reduce comisioanele specifice, duce la un avantaj financiar pe care îl putem resimtți fiecare dintre noi. Bugetul prevede banii de pensii. Având în vedere că încasările la bugetul de stat au fost în primele 4 luni cu un miliard mai mari decât cele prognozate, există fonduri suficiente, disponibile pentru creşterea punctului de pensie la 1.100 lei, şi plata pensiilor. Cea mai mare creştere a veniturilor s-a înregistrat la contribuțiile sociale, unde creşterea de aproape 34%, dovedeşte că măsura transferurilor contribuțiilor de la angajator la salariat a dus la echilibrarea sistemului de pensii, şi a dovedit că măsura este bună şi predictibilă pe termen lung”, susține ing. Geani Man.
De asemenea, economistul mai explică că pensia minimă garantată a crescut 23% de la 520 lei la 640 lei, iar creşterea cu 10% a punctului de pensie aduce şi creşterea puterii de cumpărare.
“Pensiile până în 2000 lei nu se impozitează, măsura care creează plus venit. Cei 5 milioane de pensionari care beneficiază de aceste măsuri într-o formă sau alta, duc la o suplimentare financiară bugetată de 3,5 miliarde lei, suma susținută fără probleme de creşterea veniturilor din contribuții sociale de aproape 34%, înregistrare în primul trimestru 2018. Creşterea pensiilor, în opinia mea, este una dintre cele mai bune măsuri ale Guvernului, aducând un avantaj real atât pensionarilor de astăzi, cât şi salariațiilor – pensionarii de mâine. Având garanția că, contribuind astăzi, mâine vor primi o pensie conectată la un fond puternic finanțat, este încurajată munca în țară, dar şi garanția unui sistem corect şi transparent. Siguranța că banii colectați în Pilonul II sunt proprietatea privată a noastră, la fel ca orice activ financiar sau cont bancar, aduce echilibru şi echitate în zona fondurilor de pensii”, conchide inginerul Man.