Încă două gospodării evacuate la Alunu! Situația este în continuare una critică în localitatea vâlceană

Situația continuă să fie una critică în comuna vâlceană Alunu. Patru gospodării au fost deja demolate controlat, operațiuni similare, fiind în curs pentru alte două. Totul din cauza unei alunecări de teren lungă de peste 2 kilometri care este acum aproape de drumul național care traversează localitatea dar și de albia Râului Olteț.

Imaginile de la Alunu sunt unele de coșmar. Pe locul unde erau patru gospodării, în total 10 case și alte anexe, este acum un morman de pământ care încă avansează. Alunecarea de teren a ajuns rapid la alte două gospodării, oamenii au fost evacuați, timp în care a început și demolarea controlată. Asta în condițiile în care, acum două zile, conducerea Exploatării Miniere Berbești dădea asigurări că alunecarea de teren a fost stopată și nu se mai pune problema unor noi evacuări și demolări.

“Am făcut bine când am fost precaut”

Comitetul Județean pentru Situații de Urgență-Vâlcea s-a reunit din nou și a decis că pericolul iminent impune măsurile de evacuare și demolare. “Urmare a evoluției situației, în zonă s-a deplasat o comisie mixtă. Drept urmare, s-a decis evacuarea a două familii, riscul fiind unul mare”, a spus Ionel Nuţă, colonel, inspector-șef ISU Vâlcea. Prefectul Județului Vâlcea, Florian Marin, s-a declarat precaut la precedenta ședință și nu a luat de bine asigurările care veneau dinspre Miniera Berbești.

“Am convocat acest comitet în ședință extraordinară. Este vorba despre situația actuală de la Alunu, în urma alunecărilor de teren. Ca urmare a faptului că halda de steril a avut o înaintare accentuată, ajungând la anexele unei gospodării, ieri s-a întrunit comitetul de urgență de la Alunu. S-a deplasat în zonă și Inspectorul General pentru Situații de Urgență, domnul Colonel Daniel Marian Dragne. S-a efectuat un survol al zonei cu elicopterul. Terestru ne-am deplasat în aceași structură. Am observat ce se întâmplă, cum stau lucrurile. Zilele trecute eram întrebat dacă sunt optimist sau pesimist când vorbim de deplasare. Am ales să fiu realist. Față de prima dată când am fost în zonă, ieri era de nerecunoscut, parcă ne aflam într-o altă zonă, nu în cea în care fusesem în urmă cu zece zile. Cu toată dorința tuturor, astfel de lucruri nu pot să fie controlate. Dacă situația o va impune, vom face din nou o ședință de urgență, vă anunț încă de pe acum”, a declarat Marin.

“Am o părere, cred că știu cine sunt vinovații, dar acum nu pot să vorbesc”

Oficialitățile locale din Alunu așteaptă acum să se stabilească cine sunt vinovații pentru dezastru și speră ca oamenii să fie despăgubiți rapid. Primarul localității, Cristian Birăuț, lasă de înțeles că și-a dat seama cine poartă vina pentru dezastrul de la Alunu și spune că va reveni cu declarații ample după ce Comisia Interministerială își va da verdictul: “Nu este deloc o situație ușoară, aveam multe probleme în comună, asta ne mai lipsea. Este o mare durere sufletească petru acești oameni care au fost nevoiți să plece din gospodării. Unii dintre ei au mers la copii, la rude, până situația se va rezolva, până se va găsi o soluţie să își primească despăgubirile. Toți vor să ia bani, nu mai sunt în putere să construiască acum alte case. Oricum aveau o situație grea. Casele le-au făcut cărând materiale pe acele coaste. Sunt case de vânzare în Alunu și în apropierea comunei. Toți sunt legați de aceste locuri. Situația actuală este una gravă, halda înaintează mereu. Eu le mulțumesc celor care ne-au ajutat, organelor statului. Lungimea haldei de steril este pe 2 kilometri, nu știu dacă o să se oprească. Sincer a ajuns în locuri la care nu mă gândeam că vor ajunge… Până acum au fost deja evacuate patru gospodării, trei dintre ele având câte trei case… Plus anexe. Urmează alte două… Nu se opune nimeni, dar oamenii vor garanții. Vor ca munca de o viață să nu fie în zadar. Oamenii nu sunt vinovați de această catastrofă. Eu am o părere despre vinovați, vreau să fie dreptate. Nu îmi voi spune părerea până nu se va pronunța comisia de la minister. Eu îmi doresc să fie implicaţi și armata, dacă se poate, cred că ar fi un ajutor mare”.

Alunecarea de teren a haldei de steril de la Alunu a început în urmă cu mai bine de două săptămâni, după câteva zile de ploi abundente. Surparea a început într-o zonă din extravilanul comunei Alunu și a continuat afectând terenuri proprietate privată precum și terenuri aflate în proprietatea primăriei localității. Autoritățile nu au făcut însă o estimare a pagubelor.

Gabi Cîrjaliu