FOTO/VIDEO Locotenent-colonel Arinton, noul comandant al geniștilor vâlceni

De Ziua Armei Geniu, pe o ploaie mocănească, miercuri, 31 mai 2017, a avut loc Ceremonia militară de predare-primire a comenzii Centrului de Instruire pentru Geniu, EOD şi Apărare CBRN „Panait Donici”. De asemenea, în context, a avut loc trecerea în rezervă a col. Petre Barbu, comandantul Centrului şi a col. Dumitru Copăceanu, şeful de Stat Major.

În prezenţa prefectului de Vâlcea, Florian Marin, col. Dobre Constantin, comandantul Şcolii de Aplicaţie pentru Unităţi de Sprijin de Luptă „General Eremia Grigorescu”, şi invitaţilor din viaţa militară, culturală şi administrativă, a avut loc citirea ordinelor de trecere în rezervă şi acordarea de plachete celor două cadre militare a urmat Ceremonia militară de predare-primire a comenzii Centrului „Panait Donici”, noul comandant fiind lt. col. Cristian-Gabriel Arinton.


La ceas festiv, prefectul județului, Florian Marin, le-a oferit celor doi comandanți care au trecut în rezervă câte o plachetă și o diplomă de excelență. De asemenea, noul comandant al Centrului de geniști, locotenent-colonel Gabriel-Cristian Arinton, a primit felicitări.

Ceremonia s-a încheiat cu defilarea drapelului de luptă şi detaşamentul de onoare format din militari genişti aflaţi la instruire în cadrul Centrului de Instruire pentru Geniu „Panait Donici”.

Lt. col. Cristian-Gabriel Arinton s-a născut în data de 27 septembrie 1971, în oraşul Craiova. A urmat cursurile Liceului Militar „Ştefan cel Mare”, ale Academiei Tehnice Militare – Facultatea de Geniu, Geodezie şi Construcţii, specializarea Construcţii Drumuri, Poduri şi Fortificaţii, fiind repartizat în prima funcţie, în anul 1996, la Institutul Militar de Geniu, Construcţii şi Căi Ferate Râmnicu Vâlcea, ca lector.

A organizat anual tabere de instruire la cursul de apă, a proiectat şi construit podurile peste Topolog şi Bistriţa în urma intemperiilor de la Frânceşti, 2005, şi Nicolae Bălcescu, 2014.
A luat parte la misiunea „Antica Babilonia” între iulie 2004 – februarie 2005, ca ofiţer de stat major în cadrul Brigăzii Multinaţionale Italiene din Nasiria.
Este reprezentantul Armatei Române la grupurile de lucru NATO pentru geniu şi al contracarării dispozitivelor explosive improvizate.
A fost decorat cu: Emblema de Onoare a Forţelor Terestre, Emblema de Merit „În Serviciul Armatei Române”, clasa a III –a, Semnul onorific „În Serviciul Patriei” pentru 20 ani de activitate.
Este căsătorit şi are un copil. (L.L.)