În Vâlcea nimeni nu a putut “fura” startul în campania pentru alegerile parlamentare

Deseori ați auzit sau citit expresia “a fura startul” referitoare la campaniile electorale. Expresia este folosită pentru a explica intrarea mai rapida a unui candidat sau a unei formațiuni în campanie electorală, cu mult înainte de a începe campania oficială.
Cu cât ai parte de o precampanie electorală mai lungă cu atât ai șansa de a te promova mai bine, de a fi cunoscut drept competitor de electorat, de a intra în subconștienutul mai multor votanți și de a obține un scor mai bun.
O condiție esențială însă pentru a beneficia de aceste avantaje este aceea de a știi sigur că ești candidat sau ca partid de a știi sigur care sunt candidații pe care-i vei trimite pe buletinele de vot în fața alegătorilor.
O să evit acum de a exemplifica cu multe cazuri din Vâlcea pentru a înțelege de fapt ce înseamnă, ca avantaj, pentru un candidat sau partid acest lucru. Mă voi opri doar la două exemple cunoscute în mare de publicul vâlcean, dar neanalizate decât de cunoscătorii în politică.
În campania pentru președenția CJ Vâlcea din acest an PSD a avut un mare avantaj. Știa sigur că actualul președinte, Constantin Rădulescu, va fi candidatul. Pe lângă prmovarea făcut de el individual prin munca sa și comunicarea media transparentă și permanentă, Constantin Rădulescu a beneficiat și de o campanie prelungită, de o precampanie dusă de sute de membrii PSD, de activul de partid, de colegii săi din Consiliu, de parlamentarii social democrați și de primarii PSD din Vâlcea. În partea opusă principalul partid care revendica aceată funcție, PNL, și-a desemnat târziu candiadtul, au existat de-a lungul lunilor de început de an zvonuri legate de diverse candidaturi ale unor liberali, deputatul Cristain Buican a ezitat să se arunce în luptă, a căutat soluții, a declarat în conferințe că partidul va stabili dacă el va candida sau nu. Și aceste ezitări au costat și în numărul de voturi obținute la final.
Un alt exemplu este legat de alegerile pentru municipiul Râmnicu Vâlcea. Aici situația a fost inversă. PSD a oscilat multă vreme în a decide pe cine va avea candidat la primăria municipiului. În final, social democrații au ales să-l suțină pe actualul primar Mircia Gutău de la PER și să nu-și desemneze candidat. Alianța cu ecologiștii a funcționat bine. PSD a obținut o victorie zdrobitoare la președinție și majoritatea mandatelor de consilieri județeni și cu ajutorul voturilor susținătorilor lui Mircia Gutău. În schimb a obținut rezultate mai slabe la alegerile din municipiu și a pierdut din numărul mandatelor de avute în perioada 2016-2020. La liberali succesul mare obținut la numărul de voturi luate la consiliul municipal și implicit cele 9 mandate de consilieri din Râmnicu Vâlcea se datorează candidatului la funcția de primar Virgil Pîrvulescu. Acesta a furat startul campanieie elctorale cel mai mult din județ. Practic el a declanșat o campanie de promovare încă din luna decembrie a anului trecut. Pe atunci nu știa sigur din partea cărui partid va candida, dar știa sigur că va candida. A făcut conferințe de presă și întâlniri cu electoratul, iar lumea politică locală râdea, spunând că nu are nici o calitate de a face conferințe. A postat mesaje pe facebook, le-a sponsorizat, a atras o parte a presei locale. Și-a promovat imaginea de candidat și programul. A crescut notorietatea sa pas cu pas și zi de zi. Nu contează că programul său era viabil sau nu, corect sau nu, dar în momentul în care s-a mutat în PNL și a devenit candidatul liberalilor, a mutat și echipa de acolo la imaginea sa. A promovat listele de acolo, a plimbat oamenii din PNL pe străzile Râmnicului A făcut agitație maximă și gălăgie maximă. A pierdut alegerile la funcția de primar, dar numărul mare de voturi obținute de el s-a regăsit și în număru mare de voturi obținute de partid pentru lista de consilieri municipali. Au fost probabil mulți râmniceni care l-au votat primar pe Mircia Gutău, l-au votat președinte la CJ pe Constantin Rădulescu, dar au votat lista liberalilor la Consiliul municipal.
Revenind la alegerile parlamentare remarcăm că nici acum, cu câteva zile înainte de termenul limită de depunere a listelor de candidați la Birourile electorale, organizațiile nu au stabilt încă candidații. Poate doar la USR aceștia se știu de câteva zile, dar USR nu are în Vâlcea oameni care să știe să facă precampanie. Nu a avut nici la locale, și campania useriștilor a fost slabă și dusă mai mult în mediul online.
Vorbind de cele două formațiuni mari, PSD și PNL, datorită inevitabilelor probleme interne, anticipate corect de mass-media, în stabilirea listelor de candidați nu au putut beneficia de o precampanie. Niciun partid nu a putut fura startul campaniei electorale deoarece organizațiile nu au avut determinarea și curajul de a stabili listele de candidați la Camera Deputaților și Senat din timp, de a obține o aprobare fermă a conducerii centrale politice pentru aceste liste. Acel partid care ar fi reușit să facă acest lucru de acum câteva săptămâni, s-au măcar imediat după anunțarea rezultatelor de la locale, ar fi putut beneficia de o mai mare expunere media a candidaților și de o promovare eficientă și de durată a lor.
Nu este cazul să analizăm motivațiile, pertinente politic și logic, din fiecare organizație. Nici partidele mici PMP, ALDE, PRO ROMÂNIA nu au reușit să rezolve această situație și să profite de problemele celor din PSD și PNL cu listele pentru a intra mai repede în campania de promovare a propriilor candidați.
Acum situația stă în felul următor. În bătălia județeană pentru voturi dintre PSD și PNL va avea un avantaj în campanie nu acel partid care va avea cele mai bune liste de candidați, ci acel partid care va avea liste cât mai puternic susținute și acceptate de activul de partid. Dacă primarii, viceprimarii, consilierii locali, județeni, municipali ai unuia din partide sunt în mare parte dezamăgiți sau nemulțumiți de listele finale, nu se vor implica în campanie sau o vor face doar de formă.
Normal că nemulțumiți vor fi atât la liberali, cât și la pesediști sau la cei din USR, PMP și alte formațiuni politice. Indiferent cine ar fi pe liste, vor exista nemulțumiri. Așa s-ar fi întâmplat și dacă listele se făceau mult mai repede. Dar cine ar fi avut curajul să le facă, cine putea fura startul campaniei electorale, ar fi câștigat un procent semnificativ de voturi.
Nu ne rămâne decât să sperăm că partidele vor trimite pe liste oameni competenți, pregătiți politic și profesional, cu intenții bune și cu idei benefice vâlcenilor și că vâlcenii vor alege în final pe cei mai buni dintre aceștia.

Traian GUMINSKI