Emilian Valentin Frâncu a câștigat primul proces deschis la CEDO

Emilian Valentin Frâncu este singurul vâlcean care a reușit să câștige în alegeri mandate de deputat, de senator și de primar de municipiu. Cariera s-a politică a fost zdruncinată brusc de o condamnare cu cântec în timp ce era primar al municipiului Râmnicu Vâlcea. Cu o tenacitate remarcabilă, acest om s-a luptat pentru a demonstra nevinovăția, apelând și la Curtea Europeană a Drepturilor Omului.
Miercuri, 14 octomrie 2020, a câștigat primul proces deschis la CEDO (mai este un proces în desfășurare în care domnul Frâncu a deschis acțiune împotriva statului român datorită condițiilor din detenție unde i-au fost încălcate drepturile la educație și la sănătate).
Procesul câștigat acum a fost deschis cu Cererea nr. 69356/13
Emilian-Valentin FRÂNCU împotriva României, introdusă la CEDO în data de 2 noiembrie 2013 .
Cităm din motivația Curții:
“Curtea Europeană a Drepturilor Omului a constatat o încălcare a articolului 8 din Convenție din cauza faptei Curții de Apel București de a nu motiva în niciun fel pe fond respingerea cererii reclamantului de a se judeca cu ușile închise. De remarcat și faptul că Guvernul a susținut că reclamantul ar fi trebuit să se plângă și Inspecției Judiciare împotriva respectivei instanțe cu privire la încălcarea dreptului la viață privată, precum și argumentul Guvernului cu privire la lupta împotriva corupție, argument irelevant din perspectiva lipsei de orice motivare pe fond a deciziei de respingere a cererii reclamantului. Au fost acordate 5.000 de euro daune morale și 1980 de euro cheltuieli de judecată”.
Sperăm că între timp niciun judecător din acel complet anonimizat nu a ajuns la ÎCCJ.
Desigur vor fi unii care vor spune că CEDO nu s-a pronunțat pe fond, ci doar pe formă, și că această decizie nu înseamnă automat faptul că domnul Frâncu nu ar fi fost vinovat de cele imputate de procurori. Dar tocmai astfel de încălări ale dreptului la un proces echitabil au dus, de multe ori, la condamnări ale unor oameni nevinovați instanțele executând cu sânge rece oameni care au stat luni în șir în arest preventiv sau care nu au putut să se apere în fața instanțelor. Emilian Frâncu nu este primul, nici singurul și cu siguranță nici ultimul român care câștigă daune la CEDO, iar aceste daune sunt plătite de tot poporul român de parcă noi toți am fi vinovați de abuzurile unor judecători sau procurori. Numărul celor care ar câștiga procese la CEDO ar fi și mai mare, dar durata proceselor, cheltuielile, efortul sau alte cauze i-au determinat pe mulți foști condamnați fără drept la apărare să renunțe a-și căuta dreptatea la CEDO.
Decizia favorabilă lui Emilian Frâncu vine la aproape 7 ani de la deschiderea procesului. Este de remarcat răbdarea avută de domnul Frâncu care a declarat redacției noastre:
“Am câștigat azi (ieri, 14 octombrie, n.r.), după 7 ani, procesul la CEDO. Nu am avut parte în București de un PROCES ECHITABIL. Pot cere acum, exact cum a făcut și primarul Mircia Gutău, revizuirea procesului. Aștept să mi de facă dreptate. Mulțumesc doamnei avocat Monica Livescu care m-a încurajat să rezist și să persist în a mă apăra precum și tuturor vâlcenilor care m-au încurajat în acești ani și care au crezut în nevinovăția mea. Nu contează cei 5000 de euro + 2000 euro cheltuieli de judecată ce mi-au fost acordați de CEDO, ci faptul că CEDO mi-a dat mie dreptate și a dat peste nas unor judecători care au trimis, cu nepăsare și prin abuzuri de tot felul, la pușcărie, mulți oameni nevinovați, distrugându-le viața”.

Traian GUMINSKI