Geniştii vâlceni, la ceas aniversar

Se împlinesc 135 de ani de când regele Carol I a semnat Înaltul Decret Regal nr. 996 pentru înfiinţarea Şcolii Speciale de Artilerie şi Geniu, prima instituţie de învăţământ militar de geniu din ţară. 7 aprilie 1881 – această zi este scrisă cu litere de aur în biblia celor care au luptat pentru pământurile acestei ţări. Pentru a cinsti cum se cuvine această zi, joi, 7 aprilie, începând cu ora 11.00, va avea loc o ceremonie militară, prilej cu care vom încerca să facem cunoscute istoria şi tradiţiile instituţiei de învăţământ a armei geniu.

DSC_1506
La eveniment sunt invitaţi să participe, alături de personalul unităţii, reprezentanţi ai eşaloanelor superioare, organizaţiilor culturale şi sociale din Judeţ şi Municipiul Râmnicu Vâlcea, veterani de război şi cadre militare în rezervă şi în retragere. Printre cei prezenţi la eveniment se află militari care au participat la misiuni în afara teritoriului naţional la operaţiuni în sprijinul păcii sub egida ONU, OSCE şi NATO.
De asemenea, un simpozion cu triplă semnificaţie a fost organizat de geniştii de la „Panait Donici” din Râmnicu Vâlcea: 4 Aprilie 1949 – 4 Aprilie 2016, 67 de ani de existenţă a Organizaţiei Tratatului Atlanticului de Nord, România – NATO, 12 ani şi 7 aprilie 1881 – 7 aprilie 2016, 135 de ani de învăţământ militar de geniu.

“Vineri, 1 aprilie 2016 începând cu ora 08.30, sala de festivităţi a Centrul de Instruire pentru Geniu, EOD şi Apărare CBRN ,,Panait Donici” din Râmnicu Vâlcea, a găzduit simpozionul cu tema „ 7 aprilie 1881 – 7 aprilie 2016, 135 de ani de învăţământ militar de geniu”. Simpozionul reprezintă startul activităţilor prilejuite de sărbătorirea celor 135 de ani de existenţă neîntreruptă a învăţământului militar de geniu.
Simpozionul a fost deschis de către comandantul Centrului, colonelul Dan Marin cu o introducere despre însemnătatea evenimentului şi prezentarea invitaţilor. Programul simpozionului a fost structurat în două părţi astfel:
Partea I, 4 aprilie 1949 – 4 aprilie 2016, 67 de ani de existenţă a Organizaţiei Tratatului Atlanticului de Nord
– transmiterea mesajului şefului Statului Major General cu prilejul aniversării a 67 de ani de existenţă a Organizaţiei Tratatului Atlanticului de Nord de către proaspătul maior Adrian Enache;
– prezentarea subiectului „România – NATO, 12 ani”, autor maior Florentin Duman. La 29 martie 2004, şapte ţări din centrul şi estul Europei, printre care şi România, au devenit oficial membre NATO. În baza Legii nr. 390 din 28 septembrie 2004, Ziua NATO în România se sărbătoreşte în fiecare an, în prima duminică a lunii aprilie.
Partea a II-a, Învăţământul militar militar de geniu la ceas aniversar
– „Învăţământul militar românesc de geniu de la începuturi şi până în prezent”, autor Lt.col.ing. Arinton Cristian, unul dintre cei mai titraţi instructori din Centru, cu o vastă experienţă în învâţământul militar de profil;
– „Învăţământul militar de geniu, perspective de formare şi dezvoltare profesională a personalului militar de armă”, autor Lt.col. Iulian Mesea, intructor superior la catedra cursuri nivel.
La simpozion au participat în calitate de invitaţi speciali, alături de personalul unităţii, Violeta Scrociob – vicepreşedintă a Societăţii Culturale „Anton Pann”, Nicolae Cismaru – preşedinte al Societăţii Culturale „Anton Pann”, prof. univ. dr. Nicolae Dinescu – director al filialei Vâlcea a Academiei Olimpice Române şi istoricul Eugen Petrescu – preşedinte al filialei „Matei Basarab” Vâlcea a Asociaţiei Naţionale Cultul Eroilor „Regina Maria”, care au transmis cuvintele de mulţumire şi consideraţie ale domniilor lor.
Pe parcursul desfăşurării evenimentului, după fiecare expunere, comandantul Centrului, colonelul Dan Marin a intervenit subliniind cu mândrie importanţa instituţiei de învăţământ a armei geniu, eforturile făcute de întregul personal pentru consolidarea şi promovarea actului educaţional, dar şi calitatea materialelor prezentate. La finalul simpozionului, comandantul a oferit diplome aniversare tuturor invitaţilor, în semn de recunoaştere şi apreciere a contribuţiei acestora la consolidarea şi dezvoltarea relaţiilor de colaborare dintre Centrul de Instruire pentru Geniu, EOD şi Apărare CBRN ,,Panait Donici” şi instituţiile culturale vâlcene, precum şi pentru promovarea, protejarea şi conservarea patrimoniului cultural vâlcean şi nu în ultimul rând pentru consolidarea sentimentului patriotic şi cinstirea memoriei eroilor şi martirilor neamului. De asemenea, invitaţii au oferit cărţi şi diplome aniversare în semn de preţuire şi respect pentru contribuţia instituţiei de învăţământ a armei geniu din Armata României la dezvoltarea oraşului, care, odată cu începerea anului universitar 1991-1992, s-a transformat în „Institutul Militar de Geniu, Construcţii şi Căi Ferate „Panait Donici”. „A fost prima instituţie de învăţământ universitar din toată istoria municipiului Râmnicu Vâlcea”, a subliniat cu mândrie istoricul Eugen Petrescu, preşedintele filialei „Matei Basarab”Vâlcea a Asociaţiei Naţionale Cultul Eroilor „Regina Maria”.
Imediat după încheierea simpozionului au avut loc avansări în gradul următor a unor subofiţeri şi ofiţeri din cadrul Centrului, prilej cu care comandantul i-a felicitat pentru meritele deosebite şi le-a urat succes în plan profesional şi personal”, ne transmite mr. Florentin Duman. Cinste geniştilor de la Centrul de Instruire pentru Geniu, EOD şi Apărare CBRN „Panait Donici”!