Propunere de reformă administrativă judeţeană a deputatului Cristian Buican
Schimbarea legii alegerilor locale în sensul votării Preşedintelui Consiliului Judeţean din rândul consilierilor, precum şi activitatea destul de ştearsă a majorităţii consilierilor judeţeni din ultimii 26 de ani, l-au determinat pe deputatul Cristian Buican, candidatul Partidului Naţional Liberal pentru funcţia de Preşedinte al Consiliului Judeţean Vâlcea să propună o formulă de lucru ce va trebui aplicată după alegerile locale din 5 iunie 2016 la nivelul Consiliului Judeţean.
Parlamentarul Cristian Buican propune ca la nivelul forului judeţean să fie constituite 6 grupuri de lucru din care să facă parte toţi consilierii judeţeni, repartizaţi pe fiecare din aceste grupuri de lucru echilibrat politic şi în conformitate cu pregătirea profesională sau domeniile de interes. În opinia deputatului Cristian Buican, cele 6 grupuri de lucru ce ar trebui constituite sunt: 1) Fonduri Europene; 2) Promovare Turistică; 3) Atragerea de Investitori; 4) Agricultură şi Dezvoltare Rurală; 5) Învăţământ şi Cultură; 6) Sănătate.
Preşedintele PNL Vâlcea, deputatul Cristian Buican, consideră că prin constituirea acestor grupuri de lucru, din care să facă parte câte cinci consilieri, se va genera o implicare mai mare a consilierilor judeţeni, care vor avea ocazia să vină cu propuneri concrete de proiecte de hotărâri pe domeniul de activitate în care activează. Aceste şase grupuri de lucru vor putea să solicite asistenţă de specialitate funcţionarilor din cadrul Consiliului Judeţean şi vor răspunde de cele şase domenii menţionate, considerate de către deputatul Cristian Buican prioritare pentru judeţul Vâlcea.
Grupurile de lucru propuse a fi înfiinţate vor funcţiona distinct faţă de comisiile de specialitate, nu vor fi retribuite, dar au rolul de a responsabiliza toţi consilierii judeţeni şi de a apropia actul administrativ judeţean de toţi reprezentanţii aleşi, în interesul cetăţenilor. Fiecare dintre cei doi vicepreşedinţi ai Consiliului Judeţean va trebui să coordoneze câte 3 din cele 6 grupuri de lucru propuse, iar Preşedintele Consiliului Judeţean va superviza şi va prezenta periodic activitatea fiecărui grup. În opinia deputatului Cristian Buican, prin constituirea unei asemenea formule de lucru, atât presa, cât şi cetăţenii vor putea şti, la orice oră, ce face fiecare consilier judeţean, câte propuneri a avut, ce poziţii are pe subiectele de interes specifice şi care sunt soluţiile personale la problemele existente.
„După alegerile din 5 iunie, este necesară o formulă de lucru dinamică la Consiliul Judeţean care să responsabilizeze consilierii şi să îi implice activ în formularea proiectelor de hotărâre şi actul decizional, fiecare pe domenii de activitate. În acest fel, cetăţenii şi presa vor avea posibilitatea să urmărească îndeaproape activitatea consilierilor judeţeni. Fără a dori să jignesc pe nimeni, însă în ultimii 26 de ani consilierii judeţeni au fost mai mult o masă amorfă, toată munca şi responsabilitatea fiind la preşedinte şi la vicepreşedinţi. Ţinând cont că la aceste alegeri locale preşedintele Consiliului Judeţean nu mai este ales direct de către cetăţeni, eu cred că toţi consilierii judeţeni sunt egali şi că fiecare ar trebui să aibă o responsabilitate precisă. Constituirea acestor 6 grupuri de lucru reprezintă o propunere, ce poate fi discutată şi îmbunătăţită, prin care fiecare consilier judeţean îşi poate dovedi competenţele” a declarat preşedintele PNL Vâlcea, deputatul Cristian Buican.