Europa culinară la Biblioteca Judeţeană “Antim Ivireanul” Vâlcea

Ziua Europei a fost sărbătorită la Râmnicu Vâlcea într-o manieră inedită, elevi de la mai multe licee din oraş întrecându-se în cadrul unui concurs de preparate culinare. Fiecare echipă a pregătit mâncăruri specifice fiecărui stat membru al Uniunii Europene cu scopul de a-i informa pe cei care trec pragul Bibliotecii despre importanţa zilei şi despre ţările membre ale Uniunii Europene.

Ideea de a furniza informaţii despre Europa şi ţările care compun Uniunea Europeană cu ajutorul preparatelor culinare nu este tocmai nouă la Râmnnicu Vâlcea. De câţiva ani, reprezentanţii Centrului Europe Direct se folosesc de ele ca să dea contur Uniunii Europene, iar metoda a fost apreciată.

Concursul de preparate culinare a început încă de dimineaţă. Cei mai matinali dintre vizitatori au fost incluşi într-un Tur al Europei la începutul căruia au primit un card. Cu ajutorul acestuia, participanţii au putut gusta un preparat specific unei ţări europene, însă recompensa a fost acordată numai după ce participanţii s-au informat despre ţările membre ale Uniunii Europene.

“Este o zi frumoasă, chiar dacă afară plouă. Spiritul european se vede la acești tineri. ne bucurăm că am făcut alegerea pentru interior, altfel afară era dificil să facem acest eveniment afară. Am făcut mai multe evenimente, cultură generală, turul Europei apoi Europa dulce și talente de voluntar. Standul României este cel mai vizitat, asta ne dă speranțe. cert este că toate standurile au fost vizitate. Totul a fost făcut de voluntari, de la A la Z. Evenimentul se organizează de câțiva ani buni, noi doar supervizăm, îi mai ajutăm unde se poate. Ei învață prin experiență. Altfel am beneficiat de vizite, multe clase de copii, totul a fost bine”, ne-a declarat DANA RĂDULESCU, consilier Centru Europe Direct, amfitrionul evenimentului.

9 mai este sărbătorită ca Ziua a Europei în toate statele mambre ale Uniunii Europene. Pentru România această zi mai are însă alte două semnificaţii: proclamarea independenţei de stat a României la 9 mai 1877 şi Victoria Coaliţiei Naţiunilor Unite în cel de- Al Doilea Război Mondial la 9 mai 1945.

Gabi Cîrjaliu