Eugen Neaţă: Turismul: un pas înainte și doi înapoi?

Dezvoltarea turismului montan a fost una dintre priorităţile deputatului social-democrat Eugen Neaţă care în urmă cu aproximativ doi ani a fost iniţiatorul Legii Schi în România, adoptată în Parlamentul României. politicianul consideră însă că Programul național de dezvoltare a turismului, denumit și Schi în România, reglementat prin Legea 526/2003 bate pasul pe loc pentru că Legea 46/2008, numită și Codul Silvic, se opune din toate articolele.

“Cam așa merg lucrurile cu dezvoltarea turismului montan în România. Programul național de dezvoltare a turismului, denumit și Schi în România, reglementat prin Legea 526/2003 bate pasul pe loc pentru că Legea 46/2008, numită și Codul Silvic, se opune din toate articolele.
Am mai spus-o și în trecut, când am intervenit cu o inițiativă pentru a permite simplificarea utilizării terenurilor din fondul forestier pentru investiții în turismul montan. Cu acea inițiativă am obținut o oarecare destindere și marii investitori pot să-și pună, parțial, în aplicare planurile de dezvoltare a obiectivelor turistice. Revin acum cu un o nouă inițiativă, susținută împreună cu alți doi colegi, deputații Nicolae Georgescu și Nicu Niță, pentru înlesnirea realizării unităților de cazare și masă, dezvoltarea unor baze de agrement multi functionale, realizarea parcarilor, a căilor de acces, a rețelelor de alimentării cu apă, gaze naturale și curent electric, fără de care o stațiune turistică nu poate exista. Apa are nevoie de canalizare și autoturismele turiștilor de parcări. Pentru a fi realizate, toate acestea au nevoie de relaxări legislative, nu de imposibilități, cum se găsesc acum în Codul silvic.
Nu vreau să vă plictisesc, dar trebuie să știți că nici pârtiile și nici hotelurile nu pot fi realizate cu ușurință. Cum zicea cineva, să se facă investiții pe ici pe acolo, dar să nu se facă nimic! Trebuie să devenim mai prietenoși cu spiritul de inițiativă al celor care își riscă banii în investiții curajoase în munții din România.
Pe noi, cei care stăm de vorbă pe pagina aceasta, ne interesează ce se petrece în munții județului Vâlcea. M-am consultat cu primarii din Malaia, Brezoi, Voineasa, Vaideeni, Horezu și Perișani. Cu toții sunt preocupați de piedicile nerezonabile pe care Codul Silvic le pune investițiilor în turismul montan din județul Vâlcea. Stațiunile montane nu pot crește în acest fel și – mult mai grav – nu pot forța prelungirea sezonului dincolo de cele două luni cu precipitații naturale, prin investiții care să permită utilizarea mașinilor pentru zăpadă artificială și a instalării altor mijloace de transport și de distracție, specifice acestui tip de turism. Inițiativa pe care am depus-o în prima zi de activitate parlamentară este încă un pas înainte pentru un turism competitiv în munții noștri. Cine îi ține departe de munți pe turiștii români și străini nu apără fondul forestier, ci îl expune abuzurilor și hoției, cum s-a văzut.
Sunt încrezător că în munții României sunt posibile și turism de înaltă calitate internațională, și protecția și dezvoltarea fondului forestier, prin menținerea obligației pe care o are fiecare investitor de a împăduri suprafețe compensatorii de teren. Legile pădurii și ale investițiilor pot merge împreună în aceeași direcție, nu una înainte și alta înapoi. Inițiativa pe care am depus-o zilele trecute în Parlamentul României dă această șansă programului național Schi în România”, precizează social-democratul.