Din ce în ce mai greu de furat la alegeri

Una din metodele preferate de ” activiştii” cu state vechi din secţiile de votare a fost, în alegerile din 1990 încoace, anularea buletinelor de vot. Candidaţii independenţi, partidele care nu aveau reprezentanţi în secţiile de votare, dar şi cei a căror reprezentanţi “colaborau” cu adversarii, erau victimele acestui sistem.

Cei din secţii aplicau încă o dată ştampila cu votat pe un chenar aleator din buletinul de vot votat corect pentru un adversar politic şi astfel îl anulau. Există suspiciuni temeinice că aşa a păţit în Vâlcea fostul senator Matei Vintilă care ar fi putut ieşi parlamentar independent dacă nu era “faultat” la urne.
Actualul Guvern încearcă să elimine această metodă de fraudare a rezultatului alegerilor. Prefectul Radu Renga ne-a comunicat vineri, 21 octombrie 2016, în cadrul unei conferinţe de presă, noutăţile din procesul electoral: „Ca element de noutate în acest an, în şedinţa de Guvern de miercuri, s-a propus o măsură în plus la procesul electoral, pentru ca nimeni să nu mai acuze că i s-au anulat voturi pe nedrept. La iniţiativa ministrului de Interne, la ora 21.01, când se încheie procesul de votare, toate ştampilele cu menţiunea votat, la fiecare secţie de votare, se vor introduce într-un plic transparent. Acest plic se autosigilează, deci nu va putea fi desfăcut decât prin rupere şi fiecare plic este înseriat. În afară de asta, toţi experţii, care folosesc acele tablete prin care se verifică CNP-ul fiecărui alegător, le vor întoarce, după ora 21.00, când se termină procesul de vot, către cei din biroul secţiei de votare, cei care execută numărătoarea şi se filmează tot ce se întâmplă acolo, audio şi video. STS-ul gestionează toată această chestiune”, a precizat prefectul Radu Renga. (T.G.)