Deputatul Ovidiu Popa militează pentru modificarea multor reglementări legale depăşite sau interpretabile

Ştefan Ovidiu Popa este cel mai tânăr membru al Comisiei Juridice, de Disciplină şi imunităţi ai Camerei Deputaţilor, dar şi unul dintre cei mai activi.

Deseori când este căutat de presă, chiar şi după orele 18.00, poate fi găsit lucrând în Parlament, la Biroul Grupului Parlamentar sau cu alţi colegi din comisie. Cu o temeinică pregătire juridică şi o energie de muncă binecunoscută colegilor săi din Vâlcea, el şi-a adus contribuţia la redactarea finală a multor proiecte de lege şi iniţiative legislative din acest an fiind preocupat permanent de fondul textui, dar şi de formă şi mai ales de cum vor putea fi ele interpretate ulterior juridic.
“Există o problemă majoră legată de evoluţie, de evoluţia societăţii în ansamblu, dar şi a fiecărei componente în parte istorice, sociale, bancare, economice. Multe texte ale unor legi au fost gândite de cei dinaintea noastră să fie funcţionale în momentul respectiv sau ţinând cont de cerinţe ale unor state din Uniunea Europeană, ale altor alianţe de care era legată România. Puse în practică în prezent aceste texte sunt interpretate uneori ad literam şi generează disconfort sau nemulţumire din partea unor cetăţeni sau grupuri sociale“, spune Ovidiu Popa care insistă ca membrii comisiei să analizeze atent fiecare cuvânt din fiecare text al unei legi.
L-am întrebat dacă poate să ne dea un exemplu concret în care deşi o reglementare sau dispoziţie este logică şi normală aduce prejudici unor cetăţeni în ciuda a ceea ce au dorit iniţiatorii.
“Desigur. Haideţi să vă spun cazuri de care mi s-au plîns mai mulţi cetăţeni din RâmnicuVâlcea , oraş în care locuiesc. Pentru a ne alinia la standardele ţărilor Uniunii Europene am fost de acord ca farmaciile să nu mai poată vinde o gamă largă de produse cuiva care nu are o reţetă emisă de un medic avizat. În această gamă intră şi analgezice uzuale, dar şi antibioticele. Sunt nenumărate cazuri când o persoană poate avea probleme medicale aparent minore, dar care produc suferinţă cum ar fi dureri dentare, o infecţie, migrene, răceală acută. În cazul în care simptomele bolii apar în timpul nopţii sau în zilele libere este imposibil să faci rost de reţetă imediat de la medicul de familie. Este posibil ca la puţinele farmacii deschise peste noapte să nu găseşti înţelegere, iar acel farmacist să respecte cu stricteţe reglementările considerând că face ceva ilegal dacă îţi dă un calmant, sau o pastilă analgezică pentru a-ţi alina suferinţa sau 2-3 pastile de antibiotic ca să începi lupta împotriva infecţiei până ajungi să te vadă medicul de familie. În domeniul silvic aţi văzut de exemplu şi dumneavoastră ce revolte sunt din partea unor oameni care sunt sancţionaţi multiplu şi foarte dur pentru nişte abateri minore, mai mult de formă şi trataţi ca nişte infractori din cauza unor operaţiuni în acte, deşi nu au făcut infracţiuni. Şi asta pentru că cei care au făcut legea de sancţionare nu s-au gândit ce se va întâmpla în practică şi cum va acţiona un organ de control care va respecta strict litera legii şi nu va pricepe spiritul ei. De aceea trebuie să găsim permanent soluţii la problemele societăţii noastre având ca obiectiv o legiferare corectă şi logică şi o modificare a legilor pentru a ajuta statul, dar şi cetăţenii săi. În acelaşi timp trebuie să ne gândim ce efecte poate avea în viitorul apropiat, dar şi îndepărat fiecare text de lege”, precizează deputatul Ovidiu Popa. (T.G.)