Târgul Ceramicii Populare Româneşti „Cocoşul de Hurez” a ajuns la cea de-a XLVII-ediţie

Povestea Târgului de ceramică “COCOSUL DE HUREZ” începe în vara anului 1971 pe malul batrânului Alutus, atunci când organizatorii Festivalului de folclor “Cântecele Oltului” au avut harul să adauge la această sărbatoare a cântecului, jocului şi portului popular, sărbătoarea lutului, a lutului care prinde viaţă în mâinile fermecate ale meşterilor olari.

Începând cu 1974 (a IV-a editie), Târgul este aşezat în vatra lui firească, la Horezu, locul unde se desfăşoară – Parcul de la stejarii seculari – oferind fiecărui participant spaţii pentru a-şi expune lucrările. Prin invitarea la târg a olarilor din celelalte centre românesti, maghiare si săseşti, se realizează o foarte buna viziune de ansamblu a olaritului contemporan.
Târgul ceramicii populare românesti “COCOSUL DE HUREZ“ reprezintă un eveniment de primă mărime din calendarul anual al culturii naţionale. Târgul găzduieşte în fiecare an, sub umbra stejarilor seculari din satul de vacanţă “Stejari”, festivalul culorilor şi compoziţiilor plastice transpuse în lutul reînviat de mâinile fermecate ale meşterilor olari.
Anul acesta Târgul Ceramicii Populare Româneşti „Cocoşul de Hurez”, ediţia a XLVII-a, are loc în perioada 2-4 iunie 2017 . Evenimentul este organizat de Primăria oraşului Horezu. Programul cuprinde: o prezentare a produselor ceramice, spectacol folcloric, deschiderea oficială a evenimentului, degustarea produselor tradiţionale de Horezu, concurs de creaţie, festivitatea de premiere a concursului de creaţie, iar pentru amatori, celebra competiţie de olărit „Strâmbă roata”. În data de 2 iunie au loc evaluarea producţiei de ceramică şi selecţia lucrărilor pentru Concursul de creaţie „Cocoşul de Hurez” -2017 (orele 16.00-21.00) şi un recital cu Ion Marinescu – Ţurlă şi Cătălin Murăraşu-Mura (ora 21.00). Sâmbătă, 3 iunie 2017, cu începere de la ora 11.00, la Satul de vacanţă „Stejari” din Horezu, are loc Festivitatea de deschidere oficială a celei de-a XLVII-a ediţii a Târgului Ceramicii Populare Româneşti „Cocoşul de Hurez”. În data de 3 iunie, în program, de la orele 13.00-15.00, au loc următoarele evenimente: Degustarea produselor tradiţionale de Horezu; orele 15.30-19.30, Program folcloric al Casei de Cultură „Constantin Brâncoveanu”; orele 15.30-18.0, Reuniunea juriului concursului de creaţie şi evaluarea pieselor înscrise în concurs; orele 20.00-20.30, Festivitatea de premiere a Concursului de Creaţie; ora 20.30, Regal de muzică populară – Adina Roşca şi Cătălin Doinaş. În data de 4 iunie, în Satul de vacanţă „Stejari” din Horezu, în intervalul orar 9.00-18.00, se desfăşoară programul de prezentare a produselor de ceramică. De asemenea, în intervalul orar 13.00-15.00, vizitatorii pot participa la concursul de olărit pentru amatori „Strâmbă roata”. (L.L.)