Criză de personal calificat în primăriile vâlcene

Multe din administraţiile locale din Vâlcea au probleme de funcţionare eficientă datorită lipsei de personal. Este nevoie de jurişti, secretari ai consiliilor, contabili, inspectori de specialitate cu experienţă.

Posturile, mai ales cele din comune mici şi îndepărtate de centrele urbane, sunt neinteresante pentru personalul calificat datorită salariilor mici, comparativ cu responsabilităţile şi datorită costurilor de timp şi de bani legate de naveta. Birocraţia legislativă încurcă şi ea situaţia. Sonia Iliescu, primar al comunei Racoviţa mai multe mandate consecutiv, ne declara telefonic, marţi, că anul trecut găsise o persoană care era interesată de postul de secretar. “Am trimis documentaţia la Bucureşti pentru concurs. Cei de la Agenţie mi-au răspuns că din lipsă de spaţiu concursul se va ţine peste trei luni. Bineînţeles, persoana respectivă şi-a găsit de muncă în altă parte. La Racoviţa nu prea vrea să vină nimeni, salariul e mic şi naveta e grea”, ne-a spus Sonia Iliescu.
Un alt primar ne-a spus că periodicele creşteri ale salariului minim au creat probleme de altă natură.
“Am nevoie de o contabilă, dar în prezent femeia de serviciu are aproape acelaşi salariu cu al contabilei. Cine naiba să vrea să vină şi să aibă responsabilitate pentru contabilitatea unei primării la un salar egal cu al unei femei de serviciu?”, ne-a mai spus un edil din sudul judeţului.
Credem că actualul lot de parlamentari vâlceni are obligaţia să intervină cumva pentru reglementarea legislativă a acestor situaţii. (T.G)