Cristian Buican prezintă Cartea Neagră a Guvernării PSD

Marţi, 23 ianuarie 2018, Partidul Naţional Liberal a prezentat public „Cartea Neagră a Guvernării PSD – 2017, un an pierdut pentru România. PSD dăunează grav românilor”. Prin cadrul acestui amplu document, Partidul Naţional Liberal prezintă opiniei publice o analiză a activităţii Guvernului PSD – ALDE din 2017, realizată de Comisiile de specialitate a Partidului Naţional Liberal, care demonstrează eşecul coaliţiei de guvernare, atât în ceea ce priveşte îndeplinirea principalelor promisiuni electorale de termen scurt, cât şi în implementarea unor noi politici publice.

Preşedintele PNL Vâlcea, deputatul Cristian Buican, consideră că acest document de analiză a guvernării din anul 2017 demonstrează, fără echivoc, faptul că Programul de Guvernare al PSD din toamna anului 2016 pe baza căruia au câştigat alegerile reprezintă cea mai mare păcăleală electorală din ultimii 28 de ani. Astfel, cu cifre concrete, reprezentanţii PNL au demonstrat că din 724 de măsuri asumate în programul de Guvernare, PSD a reuşit contraperformanţa de a realiza doar 33 de măsuri (5%), de a îndeplini parţial doar 96 de măsuri (13%), iar restul de 595 (82%) sunt neîndeplinite.
Principalele critici aduse de PNL actualei puteri după doar un an de guvernare sunt:

A. Guvernarea PSD – ALDE a irosit o creştere economică moştenită importantă de cca. 7% şi a aruncat banii câştigaţi în plus pe măsuri populiste care au distrus echilibrele economice:
1. Cheltuielile bugetare au depăşit cu mult veniturile încasate şi au dus la un deficit bugetar păstrat artificial la limita de 3%, cu riscul de a declanşa procedura de deficit excesiv.
2. Inflaţia a crescut de la 0,2% la începutul anului la 3,3% în luna decembrie şi există riscul ca în anul 2018 să avem o inflaţie de peste 4%.
3. Importurile, stimulate de consum, au depăşit exporturile astfel încât deficitul balanţei comerciale a ajuns la un miliard de euro pe lună.
4. Deficitul balanţei comerciale, în absenţa investiţiilor străine directe şi a atragerii de fonduri europene, a dus la cea mai mare devalorizare a leului până la o rată de schimb de peste 4,66 lei pentru un euro.
5. Presiunile inflaţioniste şi cererea crescută de lichiditate a statului a provocat o explozie a dobânzilor la creditele în lei, prin creşterea indicelui ROBOR la trei luni, de la sub 0,8% la peste 2%.

B. Guvernarea PSD – ALDE şi-a încălcat promisiunile electorale de a garanta un cadru predictibil pentru afaceri fără majorări de taxe:
6. În anul 2017, Guvernul a operat 261 de modificări ale Codului fiscal, la numai un an de la intrarea sa în vigoare.
7. Oamenii de afaceri şi companiile au fost în permanenţă ameninţaţi cu modificări fiscale peste noapte: impozitul pe gospodărie, impozitul pe cifra de afaceri, taxa de solidaritate etc.
8. Încă de la începutul anului, a fost eliminată plafonarea contribuţiilor sociale şi de sănătate pentru angajaţii cu venituri mai mari de cinci salarii medii pe lună.
9. Începând din luna august, a fost introdusă taxarea contractelor part-time cu contribuţii sociale şi de sănătate integrale la nivelul unui salariu minim brut pe economie.
10. Multe afaceri riscă să fie blocate ca urmare a adoptării şi implementării mecanismului de plată defalcată a TVA.
11. Companiile de stat au fost decapitalizate şi vulnerabilizate fiind puse în situaţia în care nu pot garanta funcţionarea normală a infrastructurii din sistemul energetic naţional

C. Majorarea salariilor din sectorul public cu 25% de la 1 ianuarie 2018 prin adoptarea Legii salarizării unitare s-a dovedit cea mai mare minciună a programului de guvernare PSD – ALDE.
12. Transferul contribuţiilor de la angajator la angajat anulează majorările salariale promise şi riscă să ducă la scăderea salariilor în sectorul privat.
13. Reducerea impozitului pe venit de la 16% la 10% pentru a evita scăderea salariilor ca urmare a transferului de contribuţii sociale, determină o scădere drastică a bugetelor locale cu aproape 40%.
14. Impunerea impozitul pe cifra de afaceri pentru cele sub un milion de euro nu este o facilitate, ci o penalitate pentru IMM-uri.
15. Haosul fiscal a dus la scăderea încasărilor şi la reducerea investiţiilor private din economie cu aproape 20%.
16. Reducerea contribuţiei de la 5.1% (din salariul brut în 2017) la 3.75% (din salariul brut în 2018) duce la o scădere efectivă de contribuţie în pilonul II de pensii de peste 5%. În consecinţă, pensia privată a unui salariat va fi mai mică, în medie, cu 21%.

D. Atragerea fondurilor europene şi nivelul investiţiilor în 2017 au atins minime record istorice.
17. Investiţiile publice realizate în 2017 sunt cele mai mici din ultimii zece ani ajungând la un nivel al cheltuielilor de capital de 1,4% din PIB în 11 luni de guvernare PSD – ALDE.
18. Atragerea fondurilor europene s-a prăbuşit în 2017, guvernarea PSD – ALDE a ”reuşit” să deconteze cheltuieli cu fonduri europene de doar 600 milioane de euro din cele 20 miliarde de euro din fondurile de structural şi de coeziune.
19. Marile proiecte de infrastructură au fost abandonate, nu au fost lansate proiecte noi majore şi nu s-au făcut progrese pe niciun şantier de lucru la autostrăzi sau la calea ferată.

E. Guvernarea PSD – ALDE a provocat haos în Educaţie şi Sănătate.
20. S-au promis salarii mai mari în învăţământ. Cu o creştere reală de 4,2% şi o inflaţie estimată pentru începutul anului 2018 de 3,9%, salariile profesorilor vor stagna încă o dată.
21. Ministrul Educaţiei nu a reuşit să asigure funcţionarea normală a şcolilor cu materiale educaţionale necesare.
22. Ministrul Educaţiei nu a făcut niciun progres în asigurarea condiţiilor sanitare şi de siguranţă publică a celor peste 2000 de şcoli care funcţionează fără autorizaţii.
23. Ministerul Sănătăţii trece printr-una dintre cele mai grave crize de management din istoria sa.
24. Criza de medicamente şi de vaccinuri continuă şi a provocat moartea unei persoane cu imunodeficienţe grave şi a numeroşi copii bolnavi de rujeolă. În sănătate, anul 2017 a fost un ”an negru”, în care epidemia de rujeolă a dus la peste 10.000 de îmbolnăviri şi 38 de decese.

F. Asaltul PSD – ALDE la independenţa Justiţiei.
25. Promovarea unor propuneri legislative de modificare a sistemului judiciar care să conducă la o subordonare politică a magistraţilor.
26. În 2017, pentru prima dată în ultimii ani, în raportul de evaluare al Mecanismului de Cooperare şi Verificare al Comisiei Europene a fost constatat un regres.
Preşedintele PNL Vâlcea, deputatul Cristian Buican, asigură cetăţenii judeţului Vâlcea că Partidul Naţional Liberal va continua să monitorizeze acţiunile şi măsurile Guvernului şi majorităţii parlamentare PSD-ALDE şi va denunţa public orice abatere a acestora. Prin intermediul acestei acţiuni de a realiza şi de a prezenta public „Cartea Neagră a Guvernării PSD – 2017, un an pierdut pentru România. PSD dăunează grav românilor”, Partidul Naţional Liberal demonstrează că reprezintă principala forţă politică ce se opune actualei puteri şi singura alternativă viabilă la PSD.