Cine îşi bate joc de memoria lui George Ţărnea?

20151113_125902(1)
Statuia lui George Ţărnea din parcul Mircea cel Bătrân din centrul Râmnicului a fost vandalizată. De pe soclu a fost smulsă plăcuţa cu numele său, iar acum mulţi trecători, chiar şi vâlceni, nu ştiu pe cine reprezintă.

Cu ocazia organizării celei de-a doua ediție a “Festivalului Național de Poezie – George Ţărnea”, vineri, 14 noiembrie 2008, a fost dezvelită statuia marelui poet vâlcean. Statuia de bronz în mărime naturalăa fost realizată la inițiativa editorului – șef al cotidianului Viața Vâlcii, Petre Tănăsoaica, și cu ajutorul Primăriei Municipiului care a pus la dispoziție amplasamentul ( În parcul Mircea cel Bătrân ) și s-a ocupat de montarea lucrării. La eveniment au participat soția și fiul poetului, Mugur Isărescu – guvernatorul Băncii Naționale a României (BNR) care este și vărul marelui poet, primarul de atunci Mircea Gutău, Ion Cîlea – președintele CJ Vâlcea, Dumitru Persu – vicepreședintele CJ Vâlcea, fostul prefect Mircea Perpelea, senatorul Dorel Jurcan, consilieri județeni și locali, precum și alte personalități ale județului Vâlcea.
Statuia a fost dezvelită de primarul Mircea Gutău și Marta Ţărnea – soția poetului. “Este bine să ne cinstim cum se cuvine valorile, iar cei care au contribuit la realizarea acestei statui a poetului George Ţărnea merită toată aprecierea noastră. Să dea Dumnezeu să facă multe asemenea acte de cultură” – a spus atunci edilul-șef Mircea Gutău.
George Ţărnea a fost un prieten al tuturor jurnaliştilor vâlceni care l-au cunoscut şi a transmis prin versurile sale frumuseţea dragostei, nevoia de iubire, binele de a iubi şi binecuvântarea de a fii iubit.
Din păcate, exact la 7 ani de la dezvelirea statuii sale memoria sa este denigrată de administraţia acestui oraş care de luni de zile se face că nu vede halul de degradare în care a ajuns statuia. Aceasta a fost vandalizată, de pe soclu a fost smulsă plăcuţa cu numele său, iar acum mulţi trecători, chiar vâlceni, nu ştiu pe cine reprezintă statuia. Plăci întregi de mrmură au dispărut, iar în jurul statuii, vineri, 13 noiembrie 2015, gunoaiele tronau şi iarba era jumulită şi arsă.
Traian Guminski