Cea mai logică negociere a fost ratată

Cele două delegaţii, ale PSD şi PNL, care negociază de ceva vreme comasarea alegerilor au plecat la negocieri cu un mandat imperativ al birourilor naţionale de conducere. Acela de a nu ceda candidatura la prezidenţiale celeilalte părţi.
Şi pentru că se pare că nu au citit nimic despre arta negoiecrii şi nici celebrul “Arta războiului”, delegaţii nu au reuşit nimic.
Negocierea trebuia să plece de la cea mai simplă şi logică idee.
Adică, că această comasare este în favoarea PSD şi PNL, probabil şi a UDMR şi în defavoarea AUR şi SOS.
Alegeri în iunie însemna că AUR nu mai are timp să-şi întărească organizaţiile locale peste vară şi nici să recruteze aleşi locali ai PSD şi PNL.
Bun. Acum trebuiau negociate prezidenţialele. Cineva de la masa aia trebuia să spună: nici voi, nici noi nu putem negocia un candidat unic la prezidenţiale, decât dacă acesta este al nostru. Cum nu avem voie la aşa ceva, hai să trecem acum peste acest punct. Să facem calendar pentru toamnă. Mai comasăm două, adică prezidenţialele cu parlamentarele.
Şi le comasăm cu primul tur pentru prezidenţiale. Încercăm să mobilizăm, prin toţi aleşii noştri locali, europarlamentari, candidaţi la parlamentare electoratul, pentru a-l scoate pe Simion din cursă. Dacă totuşi acesta rămâne în turul doi cu unul dintre candidaţii noștri, îl vom susţine toţi pe cel rămas împotriva lui Simon, urmând ca cel care a pierdut să devină premier pentru doi ani. Dacă rămânem doar noi în turul doi adică PSD şi PNL unul va avea preşedenţia şi celalalt conducerea Guvernului. Plus altceva, a Camerelor parlamentare etc., se putea negocia orice altă poziţie.
Important era ca după aceste negocieri atât Ciolacu, cât şi Ciucă, să-şi asigure cumva continuitatea poziţiilor de conducere în partid şi continuitatea la o poziţie importantă în stat. Pentru ca ambele tabere să fie mulţumite. Apoi semnat pactul, chemat presa, pupat în faţa sediului şi plecat la treabă.
Pentru că nu au avut minte cel puţin unul din cei doi, adică Ciucă şi Ciolacu, dacă nu amândoi, vor pierde puterea în partid până la finele acestui an.

Traian Guminski