Călimăneștenii se încălzesc cu apă termală

Costurile scăzute pe care le presupune încălzirea geotermală în stațiunea Călimănești-Căciulata, dar și numărul tot mai mare al operatorilor de turism din orașul situat pe marginea Oltului forțează autoritățile locale să mărească numărul sondelor.

În momentul de față, trei sonde asigură acest tip de încălzire în stațiune, iar Primăria intenționează să achiziționeze încă două astfel de sonde, răspunzând astfel solicitărilor venite din partea deținătorilor de hoteluri și pensiuni care își doresc să beneficieze de încălzirea geotermala. Locuitorii Orașului Călimănești se bucură că pot beneficia și în acest an de căldură ieftină și speră ca rețeaua, proiectată inițial doar pentru blocuri, să se extindă. Și proprietarii de pensiuni și hoteluri speră ca încălzirea geotermală să ajungă și la ei în condițiile în care diferența de costuri este una mare. “Stațiunea este bogată în resurse geotermale. Este nevoie de creștere a volumului, trebuie mărit numărul de sonde. Suntem acum ca în urmă cu 30 de ani. Noi funcționăm de peste 12, dar nu beneficiem de aceste resurse. Este o diferență mare de costuri. Singura soluție este, însă, mărirea capacității de producție și o bună gestionare a acestor ape. Sunt specialiști care pot să vină cu proiecte, cu bani europeni sau cu bani de la bugetul statului”, ne-a declarat Constantin Vlăduțu, proprietar hotel Călimănești-Căciulata.


“Apa geotermală se extrage de la peste 3000 de metri, avem trei astfel de foraje, trei sonde care folosesc apa geotermală ajunsă la suprafață la o temperatură de peste 90 de grade. Apa devine și agent termic prin schimbătoarele de căldură. De ea beneficiază toți agenții economici, hotelurile care cazează turiștii și o poarte bună a populației. Este vorba de aproximativ 1000 de cetățeni. Prețul este comparabil cu celelalte surse de agent termic, an de an se negociază acest preț între cei doi producători, de apă termală și de agent termic. Există solicitări pentru extinderea rețelei pentru că este o sursă ecologică, nu se afectează cu nimic mediul înconjurător. Am luat în calcul obținerea licenței pentru a avea două sonde ale noastre. Suntem în perioada de studii”, completează Florinel Constantinescu, primar Orașul Călimănești.


Agentul termic în Călimăneşti vine direct din pământ. Apa care este scoasă are o temperatură de aproximativ 90 de grade, iar în casele oamenilor ajunge undeva la 55 de grade Celsius. Apa se află undeva la o adâncime medie de 7.000 de metri şi este scoasă prin sonde speciale şi distribuită prin magistrale la punctele termice dispuse pe teritoriul oraşului.

Gabi Cârjaliu
Video Gabi Henning