Câinii din Măciuca cu proprietar, microcipați gratuit

Comuna Măciuca va fi prima localitate din județ în care microciparea, înregistrarea și vaccinarea antirabică vor fi efectuate gratuit pentru toți câinii cu deținător.

Prin natura poziționării geografice, mare parte din localitățile județului au în vecinătate păduri sau alte zone frecventate de animale sălbatice (în special vulpi), ceea ce reprezintă un risc ridicat privind rabia – boala fatală în cazul transmiterii la om. Acest risc este dublat în cazul nevaccinarii câinilor, deoarece aceștia, venind în contact cu animalele infestate pot transmite această maladie omului.
Asociația ”Registrul Electronic al Animalelor Domestice” Turda, împreună cu asociația parteneră, Tasso e.V. Germania, a încheiat un protocol cu Primăria și ”Cabinetul Medical Veterinar 112vet Maciuca – Vâlcea”, cu sprijinul Fundatiei Dumitru Draghicescu si al Asociatiei „a doua sansa” – Rm. Valcea, în baza căruia desfășoară în luna februarie 2016 o campanie de înregistrare, microcipare și vaccinare antirabică a câinilor cu stăpân de pe raza localității Maciuca – jud. Valcea.
Acțiunea este gratuită pentru cetățeni, aceștia economisind sume importante de bani. Costurile campaniei au fost suportate în întregime de către R.E.A.D.C. Turda și Asociația parteneră, Tasso e.V. Germania, manoperele fiind efectuate de medicii veterinari ai ”Cabinetului Medical Veterinar 112vet Maciuca – Vâlcea” – Dr. Adela BOTORAN si Dr. Valentin ANGHELOAIA, venind in ajutorul lor Fundatia DUMITRU DRAGHICESCU cu Asociația „A doua șansă” și Primăria Comunei Măciuca.
R.E.A.D.C. oferă cetățenilor: microciparea gratuită a câinilor, o plăcuță reflectorizantă, care se montează la zgardă, pe care sunt scrise seria și numărul de telefon al centralei permanente și serie de identificare a animalului, legitimație de membru al asociației, cu datele proprietarului și ale animalului, și monitorizarea animalului prin centrala telefonică permanentă. In plus, au fost si vaccinati, fiind totodata si campanie de vaccinare antirabica potrivit Programului Strategic National.
“În același timp, desfășurăm și o campanie de educare a elevilor din clasele I-IV, având ca suport ”Abecedarul Educativ”, editat și distribuit gratuit. Elevii sunt informați de unde pot să cumpere/adopte un animal de companie, ce trebuie să ia în calcul înainte de a opta pentru o rasă de câine, de ce trebuie să consulte un medic veterinar, cum să îngrijească animalele de companie, și ce responsabilități au în momentul în care dețin un animal de companie, atât din punct de vedere sanitar veterinar, cât și din punct de vedere administrativ. Totodată, insistăm și asupra obligațiilor pe care le au în timpul plimbărilor cu câinii.
Unul dintre scopurile acestor prezentări este informarea elevilor cu privire la rabie. Oferim amănunte despre această boală și riscurile ei, subliniind faptul că se poate transmite de la animal la om, și atenționăm elevii în ceea ce privește măsurile pe care trebuie să le ia pentru siguranța lor.
De asemenea, abordăm și obligativitatea de microcipare și înregistrare și vaccinare a tuturor câinilor cu stăpân, precum și beneficiile marcării optice a animalelor cu proprietar, și măsurile indicate în cazul găsirii unui astfel de animal”, precizează reprezentantul Asociației “A doua șansă, Iulian Puican.
“Pe viitor intenționăm să extindem colaborarea în această zonă și avem în vedere o campanie de sterilizare gratuită a câinilor și pisicilor de rasă comună (un program similar celui derulat vara trecută în orașul Băbeni), deoarece soluția privind reducerea numărului de animale fără stăpân se găsește în curtea deținătorilor de câini și pisici, aceştia reprezentând o sursă continuă de abandon a generații și generații de pui nedoriți”, mai adaugă Iulian Puican.