Final de carieră pentru Romeo Rădulescu

Titlul iniţial al acestui articol era “Cum va pierde deputatul Romeo Rădulescu bătălia pentru Râmnic”. Şi scriu rândurile care urmează deloc influenţat de zvonurile conform căruia băieţii de la DNA au ridicat în ultimele zile o grămadă de acte din P,rimăria Râmnicu Vâlcea multe din ele fiind semnate nu de Gutău sau Veţeleanu, ci de Romeo Rădulescu.

Poate mă credeţi nebun, dar cred cu tărie că DNA nu va aresta pe niciunul din cei doi înainte de alegeri. Eu dacă aş fi procuror, aş aştepta să trimit în instanţă un primar ales, nu un cetăţean oarecare. Iar în cazul lui Romeo mai este şi întreaga tevatură cu ridicarea imunităţii. Ca să nu mai spun că prezumţia de nevinovăţie mă face să cred că nici nu ar avea de ce să fie luaţi cei doi de procurori. Doar au făcut numai lucruri bune şi niciunul nu s-a îmbogăţit din primărie. Amândoi iubesc oraşul acesta la nebunie şi s-ar sacrifica acceptând postul de primar probabil chiar şi pentru un salariu mizerabil nu de o mie de euro cât ar lua acum.

Pentru Romeo însă calculele sunt mai mult decât clare

Şi el ştie că nu poate câştiga alegerile în faţa lui Mircia Gutău decât dintr-o singură poziţie. Ceea de candidat al PNL. Pentru a obţine nominalizarea, dă târcoale de ceva vreme “buldogului”, adică lui Blaga, şi încearcă prin toate mijloacele să primească firman de la conducerea centrală a PNL, deşi ştie că nimeni din organizaţia judeţeană nu îl vrea. Aroganţa, infatuarea sa şi pretenţiile sale i-au scos din minţi şi pe vechii lui colegi din PDL. Cât despre vechii liberali, aceştia oricum nu au ochi să îl vadă şi ştiu bine că un primar ca el i-ar trata cu dispreţ şi nu i-ar ajuta cu nimic timp de 4 ani.
Mai presus de orice, candidatura sa i-ar încurca calculele deputatului Buican. Acesta are nevoie de voturile lui Gutău pentru a obţine o majoritate în CJ. S-a înţeles perfect cu Mircia. Acesta va nominaliza pe lista de la judeţ, dar şi pe cea de la municipiu numai oameni asupra cărora are control total. Dar o candidatură a lui Romeo din partea PNL l-ar înnebuni pe Gutău. Ar urma o campanie plină de acuze.
Liberalii nu îl vor pe Romeo. Dar presupunem că Rădulescu va fi impus de conducerea centrală.
Teoretic voturile sale, cele aduse de lista e consilieri, cele aduse de campania electorală plus de electoratul fidel de partid i-ar putea asigura o victorie, chiar strânsă, dar o victorie în faţa lui Gutău. Numai că Romeo nu va beneficia nici de voturile întregii structuri liberale, nici de o susţinere în campanie. De zgârcit, este destul de zgârcit ca să nu îşi rişte economiile sale sau bani dintr-un credit pentru a face campanie. Mulţi liberali şi familiile lor vor vota direct cu Gutău sau cu alt candidat. Va fi sabotat inclusiv de lista de consilieri a sa şi nu va fi sprijinit deloc de ambiţioasele echipe de campanie ale secţiilor de votare. Chiar liberali vor da informaţii presei care va susţine pe contracandidaţii săi. Partidul va lua un scor mai bun decât el. Buican oricum nu are ce face la Râmnic cu Romeo primar. Iar oamenii actualului candidat potenţial, adică a lui Grig Crăciunescu vor sabota şi ei o astfel de campanie.

Romeo va pierde

A doua variantă este aceea în care nu reuşeşte să se impună candidat. Şi va trebui să meargă cumva pe mâna lui ALDE dacă mai este primit înapoi acolo sau dacă poate face o înţelege cu Dan Niţu sau pe mâna unui partid de buzunar (posibil partidul înfiinţat de rezervă de fostul viceprimar Cosmin Consatntinescu). Dar tatăl lui Cosmin este unul din sfătuitorii lui Gutău. Pentru zariştii care nu ştiu Dragoş Constantinescu este cel care i-a băgat în cap lui Mircia că presa nu contează deloc în campania locală şi că banii trebuie folosiţi direct pentru electorat. A se citi faimoasele întâlniri cu pâine, spriţ şi discursuri mobilizatoare.
Romeo este exemplu politicianului care nu s-a putut adapta la un sistem organizatoric şi nu s-a regăsit în nicio structură politică. Sistemele ejectează astfel de indivizi indiferent de valoarea lor.
După 5 iunie Romeo Rădulescu va mai fi câteva luni deputat. Şi apoi …nimic!

Traian GUMINSKI