Brezoiul poate deveni cel mai curat oraş din Vâlcea

Cu ani în urmă s-a încercat colectarea selectivă a deşeurilor şi în Râmnicu Vâlcea. Atunci în municipiu s-au “plantat” zeci de containere de colectare a gunoiului pe categorii. O vreme populaţia a respectat colectarea selectivă, apoi a aflat că indiferent în ce container ar fi aruncat hârtia sau plasticul, acestea ajungeau tot în acelaşi loc cu restul deşeurilor. O parte din containere a dispărut. Nimeni nu mai adună selectiv deşeurile în municipiu. Iar pe noi ne costă miliarde transportul sau tratatrea gunoiului.

În Brezoi administraţia locală demarează un program care sperăm că va da roade. Cel mai nordic oraş vâlcean a devenit gazda unui festival annual mare de muzică în aer liber, este o zonă care atrage turiştii indiferent de sezon, aşa că are o importanţă mare curăţenie. Primarul Robert Schell a anunţat, la prima oră a zilei de luni 12 februarie, pe contul său de facebook:
“Începând cu aceasta lună, în localitatea noastră, gunoiul menajer va fi colectat preselectat. Primăria împreună cu firma de salubrizare, au obligaţia de a implementa acest sistem, de a educa populaţia în acest sens. Sunt convins că nu va fi uşor, dar am încredere în locuitorii nostri că vor înţelege necesitatea reduceri cantităţilor de deşeuri menajere. Preselectarea înseamnă că toate deşeurile reciclabile, adică hârtie, carton, plastic, pet-uri, metale, doze de aluminiu sau conserve, vor fi depozitate separat de celelalte deşeuri casnice. Astfel, locuitorii de la case vor primi lunar un sac pentru a strânge aceste deşeuri sau dacă deţin un al doilea recipient sau pubelă, o pot face în acesta. La punctele de colectare comune de la blocuri, primăria va aduce cate un container albastru pentru hârtie şi carton şi un container verde pentru plastic şi metal. În fiecare a treia săptămană a lunii, vor fi ridicate aceste deşeuri reciclabile. Acest lucru se întâmplă în toate ţările civilizate şi am convingerea că vom înţelege şi noi necesitatea implementării unei astfel de măsuri”. (T.G.)