Organizaţia Femeilor Liberale: “Bacalaureatul 2018 riscă să înceapă ilegal în 12 februarie?”

Debutul bacalaureatului 2018 la mijlocul anului școlar prin susținerea a 4 probe, se realizează în urma unui ordin de ministru care încalcă prevederile Legii educației naționale iar elevii riscă tot felul de consecințe negative dacă acest ordin va fi atacat pe motivul încălcării legii. Ministrul nu clarifică această situație, directorii nu au răspunsuri la o mulțime de întrebări… urmează o ordonanță de urgență de cârpeală, în stilul caracteristic guvernării PSD?

Ordinul 4792/31.08.2017 privind organizarea şi desfăşurarea examenului de bacalaureat naţional – 2018 şi implicit a Calendarului examenului de bacalaureat naţional – 2018, dat de ministrul Pop, prevede că susţinerea probelor A, B, C şi D va avea loc în perioada 12-22 februarie 2018. Având în vedere că aceste patru probe sunt parte a examenului naţional de bacalaureat, considerăm că susţinerea lor de către elevi, la momentul în care aceştia nu au promovat învăţământul liceal, este o încălcare a Legii 1/2011 – legea educaţiei naţionale.
Conform art. 77 alin. (2) din Legea 1/2011 – legea educaţiei naţionale, cu modificările şi completările ulterioare ”Elevii care au promovat clasa a XII-a/a XIII-a vor susţine examenul naţional de bacalaureat”. De asemenea, conform art. 1 alin. (2) din Anexa 2 la OMECTS nr. 4799/31.08.2010, privind organizarea şi desfăşurarea examenului de bacalaureat – 2011, ordin în baza căruia se desfăşoară şi examenul de bacalaureat naţional – 2018,”Dreptul de a susţine bacalaureatul îl au elevii care au promovat învăţământul liceal, indiferent de forma de învăţământ”.
Acest ordin de ministru care nesocotește prevederile Legii Educatiei Nationale, lege organică, ne îngrijorează ca femei preocupate de educația copiilor noștri, deoarece conduce la debutul în mod ilegal al bacalaureatului în acest an, de parcă nu ar fi destule probleme cu acest examen, oricum.
Organizația Femeilor Liberale cere Ministrului Educației Naționale, domnul Valentin Popa și Premierului României, doamna VasilicaViorica Dăncilă, să intervină urgent și să rezolve această situație de ilegalitate care poate fi în detrimentul elevilor din anii terminali de liceu, care în acest an vor susține bacalaureatul. Directorii nu pot da lămuriri nici cu privire la situația elevilor care vor susține aceste probe dar vor fi apoi corigenți sau chiar repetenți, la sfârșitul anului școlar.

Președinte Organizația Femeilor Liberale
Deputat Florica Cherecheş
Președinte Organizația Femeilor Liberale, Filiala Vâlcea,
Mihaela Andreianu