În anul 2017, polițiștii Serviciului Criminalistic au obținut 299 de identificări ale autorilor de fapte penale

Criminalistica joacă un rol vital in stăvilirea fenomenului infracțional, contribuind în mare măsură la realizarea scopului procesului penal, acela ca orice persoană vinovată de comiterea unei infracțiuni să fie trasă la răspundere și nici o persoană nevinovată să nu fie pedepsită.

În anul 2017, polițiștii Serviciului Criminalistic au obținut 299 de identificări ale autorilor de fapte penale, prin mijloace criminalistice, cu 123 mai multe față de anul 2016, fiind de asemenea efectuate 3.218 de deplasări în teren, pentru efectuarea cercetării la fața locului, dar și alte activități.
Au fost realizate 93 de expertize și constatări criminalistice ( dactiloscopice, grafice, traseologice, dar și balistice). Agenții conductori de câini de prelucrare a urmelor de miros uman au efectuat 57 de deplasări în teren împreună cu câinii de serviciu, la diferite activități polițienești.
Un rol important l-au avut și sistemele moderne de identificare judiciare, aflate în dotarea poliției, care permit reducerea timpului de identificare al autorilor de infracțiuni și constituie un factor descurajator pentru mediul infracțional.