Analiză politică! Inventar al localităţilor vâlcene care schimbă anul viitor primarul (III): Cristian Birăruţi din comuna Alunu nu mai are voie să fie primar la alegerile viitoare

Într-un singur tur de scrutin primarii din funcţie au prima şansă de a câştiga alegerile oriunde în U.E. Statisticile arată o medie de peste 50% şansă pentru edilii în funcţie, iar în România procentul trece de 75%. Cu toate acestea, din diverse motive, există localităţi care anul viitor vor schimba primarul. Vom prezenta în câteva materiale localităţile vâlcene în care sunt şanse minime ca actualii edili să rămână în funcţie. În prima parte a acestor analize politice am explicat de ce comuna Laloşu va renunţa la alegerile viitoare să-l voteze majoritar pe primarul în funcţie, apoi am detaliat de ce populaţia din oraşul căzut de mulţi ani în paragină, Băile Govora, va renunţa să-l mai voteze pe compromisul Mihai Mateescu. Azi ne referim la comuna Alunu unde, deja, PSD a început să caute variante pentru a găsi candidat în locul actualului primar Cristian Birăruţi.

De ce și cum minte primarul Cristian Birăruți că are voie să candideze și să fie primar în 2024

Legea a fost modificată, în mod just, deoarece mulți primari care pierdeau definitiv procesele cu ANI după legea veche își pierdeau mandatele pe loc ceea ce ducea la necesitatea de organizare a unor alegeri anticipate parțiale. Acum un primar ca cel din Alunu ,condamnat definitiv prin Decizia ICCJ nr .1296 din 08.032023 la interdicția de a ocupa o funcție aleasă , conform art.25 L 176 din 2010,la 3 ani de interdicție de a mai ocupa o funcție aleasă, nu este schimbat instant din funcție. Conform legislației cei 3 ani de interdicție vor curge la încetarea mandatului actual, adică anul viitor. Prefecturile stabilesc o sancțiune financiară pe cod administrativ așa cum a fost sancționat primarul, după darea senținței prin penalizarea cu 5 sau 10 la sută din indemnizația bănească, adică din salariul său, pe o perioadă de 3 luni. Dacă demisiona din funcția de primar imediat după pierderea definitivă a procesului, primarul nu mai era sancționat financiar, iar termenul de 3 ani de interdicție curgea de la data demisiei.
Birăruți prezintă multor cetățeni care-l întreabă de această chestiune sancțiunea primită de la Prefectura Vâlcea ca fiind pedeapsa primita de la instanță și le spune că nu este nicio problemă, că a fost lăsat în funcție și că poate candida anul viitor și să mai fie primar. De ce face acest lucru? Păi, pentru a nu-și pierde din autoritate, prestanță și aroganță în fața localnicilor. Ce caracter are un astfel de om? În cel mai fericit caz unul îndoielnic.

David Ciobanu – viceprimar Comuna Alunu

Pericolul pentru locuitorii din Alunu ar însemna înlocuirea lui Birăruți cu David Ciobanu

Prefectura știe că nu poate candida, conducerea PSD știe că Birăruți nu va fii pe listă la alegerile viitoare și știu și liderii AUR, USR și PNL. Cum toate partidele caută un candidat care să câștige alegerile în Alunu ochii tuturor, dar probabil mai ales a celor din PSD, se îndreaptă spre viceprimarul David Ciobanu.
Acesta își dorește mult să ajungă primar. Nu cu mulți ani în urmă l-a vândut imediat, pe doi bani, pe omul care l-a ajutat să ajungă viceprimar. Asta nici nu-i interesează pe liderii politici de partide. Pe localnici ar trebui să-i intereseze însă și să știe că mâna dreaptă a lui Birăruți, viceprimarul Ciobanu este la fel de vinovat pentru toate neregulile din comună, pentru lipsa de investiții serioase, pentru lipsa de proiecte cu finanțare europeană, de dezvoltare urbană și pentru distrugerea proiectelor ce le-au găsit gata făcute de fostul primar Vasile Boeangiu. S-a îmbogățit în funcție, ca și Birăruți , în timp ce cetățenii sărăceau, au distrus baza de agrement cândva celebră și pentru tinerii din localități vecine, nu i-a interesat de sănătate și învățământ, de infrastructură, de nimic. Cei doi au căpușat bugetul comunei, au distrus rezervele de bani care le avea în conturi primăria. Au făcut ca salariile din primăria Alunu să fie cele mai mari din Vâlcea la mărimea localității doar ca primarul și viceprimarul să aibă cele mai mari salarii dintre primarii de comună.

Primăria Alunu are 45 de salariați, cei mai mulți din toate primăriile rurale din județ și 9 directori, adică mai mulți decât unele primării de orașe. Au fentat licitațiile prin încredințări directe de mici lucrări și achiziții către firmele de casă ale unor amici. Viceprimarul David Ciobanu le spune acum sătenilor că primarul Cristian Birăruţi nu mai are voie să candideze anul viitor la alegeri, ceea ce este adevărat, dar şi că debandada financiară din primărie se datorează edilului. Viceprimarul se referă la un raport al Curţii de Conturi care a descoperit că Primăria comunei Alunu a efectuat plăți nejustificate, în valoare totală de 10 mii lei, reprezentând contravaloare servicii hoteliere pentru participarea salariaților la cursuri de formare profesională peste nivelul stabilit prin reglementările legale în vigoare, pentru aceste plăți fiind calculate accesorii. Tot primăria Alunu a efectuat plăți nejustificate de 2 mii lei pentru decontarea cheltuielilor de transport cu autoturismele personale pentru salariații care s-au deplasat în interesul serviciului în alte localități. Nivelul veniturilor salariale acordate lunar unor salariați din cadrul unității administrativ-teritoriale a fost mai mare decât nivelul indemnizației brute lunare a viceprimarului, valoarea abaterii constatate fiind de 11 mii lei. La nivelul primăriei Alunu nu sunt respectate normativele de cheltuieli pentru autorităţile administraţiei publice şi instituţiile publice în ceea ce privește dotarea cu autoturisme.
Primarul în funcţie, Cristian Birăruţi se află la final de carieră administrativ politică.

Cetățenii din Alunu însă pot, din greșeală, să sară din lac în puț și să-l aleagă pe David Ciobanu.
Deci să continue să trăiască mult și bine în o localitate în care unii fac bani mulți ținându-i pe toți să trăiască în condiții cu mult rămase în urmă față de localități din țară de aceeași mărime și venituri. Pot rămâne mult și bine prin sate parcă uitate de Dumnezeu și modernizare, fără nicio perspectivă de mai bine pentru copiii și nepoții lor.

Traian Guminski