Analiză politică! De ce a trebuit “să elimine” deputatul Cristian Buican candidaturile primarilor pentru un loc în BPJ

La liberalii vâlceni pare fierbere mare şi datorită unor aşa zise dezvăluiri ale presei locale despre conferinţa judeţeană, dar mai ales datorită competiţiei la nivel naţional între Ludoviuc Orban şi Florin Cîţu pentru preşedinţia partidului.

Florin Cîţu nu ar fi fost mare senator, ministru şi apoi premier fără Ludovic Orban. Dar în politică nu contează caracterul, ci oportunitatea, aşa că acum Cîţu trage cu toate armele în Orban şi oamenii săi.
Gheorghe Păsat rămânea un ilustru anonim dacă deputatul Cristian Buican nu-l făcea consilier judeţean, apoi vicepreşedinte de CJ şi, spre dezamăgirea multora, preşedinte pe termen limitat de CJ, apoi secretar de stat. În politică asta nu contează. Gică Păsat crede că are acum o oportunitate şi pentru a o maximiza a “scurs” presei nişte retrageri ale candidaturilor unor primari liberali pentru o funcţie în BPJ.
Unii ziarişti au tras concluzia, de altfel oarecum logică, că primarii nu mai candidează pentru că au fost fie ameninţaţi, fie şantajaţi, să nu mai candideze. Ce să mai vorbim, se poate crede că într-un fel sau altul, cineva i-a convins sau constrâns să nu intre în competiţie. I-a determintat să renunţe la candidaturi şi acel cineva nu putea fi decât deputatul Cristian Buican, preşedintele în exerciţiu al organizaţiei judeţene.

Ce ar fi păţit primarii dacă candidau

Din surse sigure ştim că minim 25 de primari liberali depuseseră candidatura pentru un loc în BPJ al PNL Vâlcea sau urmau să şi-o depună.
În afara lor, candidau şi alţi colegi din partid, consilieri municipali, judeţeni, preşedinţi de organizaţii locale ca să nu mai vorbim că prin statut câteva locuri din birou sunt destinate unor lideri care conduc organizaţii speciale.
În aceste condiţii evident că nu aveau cum să intre toţi primarii în BPJ. Iar cei care nu ar fi intrat ar fi fost nemulţumiţi. Mulţi ar fi crezut că sunt victimele unr jocuri de culise ale deputatului Buican şi îi deveneau duşmani, ceea ce ar fi bucurat în mare parte mai ales adversarii din politică şi anumiţi jurnalişti. O parte din primari, oameni care au fost aleşi cu majoritate evidentă şi clară de comunităţile lor în alegerile de anul trecut pierdeau acum într-o bătălie internă şi deveneau apoi potenţiale victime ale presei adverse care ar fi spus că nu sunt apreciaţi de colegii de partid.

Ce ar fi făcut cei care intrau în urma votului din conferinţa judeţeană în BPJ?

Păi se trezeau că alţi colegi primari care au candidat şi au pierdut sau care nu au candidat îi privesc cu invidie şi nu-i mai bagă în seamă, realizau ca trebuie să facă naveta săptămânal la sedinţe, pe timpul şi banii lor, uneori de la distanţe mari, că li s-au repartizat unele organizaţii locale de care să se ocupe şi nu au timp pentru aşa ceva. Mai mult, în campania de la alegerile următoare realizau că nu pot să-şi facă şi lor campanie, dar să meargă concomitent în teritoriu să ajute colegi de partid care candidează împotriva altor primari din alte partide alături de care primarii liberali au construit proiecte comune pentru a obţine finanţări sau pe care îi cunosc foarte bine.
Gheorghe Păsat s-a lăsat dus de un orgoliu nemăsurat şi a crezut că poate ajuge preşedinte de organizaţie judeţeană dacă va face o listă, o echipă de aliaţi din primari, iar aceştia îi vor aduce voturile delegaţilor din localităţile respective la conferinţă.
Un calcul greşit din partea unui om mic la suflet şi inimă şi fără respect faţă de colegii săi liberali primari.

Ce spun primarii şi deputatul Cristian Buican

Deputatul liberal Cristian Buican are 30 de ani de politică. Din care 13 ani petrecuţi în Parlament. De profesie este profesor de matematică, unul care şi-a iubit profesia. Aşa că nu putea permite destrămarea unei organizaţii puternice în tabere şi încăierarea unuia din cel mai important segment al partidului, acela format din aleşi locali.
Cristian Buican: “Vă rog să sunaţi primarii şi să-i întrebaţi dacă i-am ameninţat într-un fel. Am discutat cu fiecare din cei ce doreau să candideze, erau vreo 25. Le-am explicat că riscă să-şi facă praf imaginea în cazul în care nu vor intra prin vot în BPJ. Le-am spus că numărul membrilor biroului nu poate fi mărit, că sunt oameni de mare valoare de aceea au ajuns primari, dar dacă candidează unii vor pierde şi vor rămâne şi cu frustrarea, dar şi cu imaginea pătată. Le-am spus şi că urmează o perioadă grea în care partidul are nevoie de oameni tineri, de teren în BPJ, iar dânşii nu pot face teren în alte localităţi în primul rând pentru că vor avea alte priorităţi în organizaţiile şi UAT urile care le conduc. Orice guvernare se erodează, asta o ştie orişicine, iar partidul nostru a traversat o perioadă foarte grea la Guvernare, creată, la nivel mondial, de acest păcătos de virus. Primarii vor trebui să atenueze această erodare prin o prestaţie exemplară. Primarii noştri vor avea de făcut faţă unor campanii electorale dificile şi unor lupte pentru a-şi păstra funcţiile, aşa că nu vor avea timp să ajute concret alţi colegi candidaţi liberali şi să se implice în campania din alte localităţi. Majoritatea dintre ei au înţeles, sunt oameni cu experienţă, m-au înţeles şi şi-au retras candidaturile. Probabil sunt şi din cei care nu au înţeles dar aşa este în viaţă”.
Alexandru Dediu, primar Păuşeşti Măglaşi, fost membru al BPJ Vâlcea:
“Nimeni nu m-ar fi putut ameninţa să nu candidez, nu cred că după atâţia ani îşi poate permite cineva să mă ameninţe. Pur şi simpu ştiu că nu este uşor să faci parte din acel birou mai ales că ai responsabilităţi să te implici şi în alte organizaţii ce aşteaptă implicarea ta. Eu sunt pentru competiţie, chiar am zis că este bine că cineva îl concurează în alegeri pe preşedintele în funcţie, cred că este bine că şi la nivel naţional avem doi oameni bine pregătiţi ce candidează pentru funcţia de preşedinte, dar pentru nicio organizaţie judeţeană nu ar fi bine acum o competiţie între primarii noştri pentru un loc care la urma urmei nu înseamnă o poziţie de recunoaştere a meritelor fiecăruia dintre noi. Meritele noastre sunt recunoscute în comunităţile în care am fost aleşi. Lumea vede cu ochiul liber ce am făcut ca primari. Nu era corect acum ca unii colegi de ai noştri să fie puşi să aleagă între noi. Evident că nu avem un birou judeţean aşa de mare încăt să încapă toţi primarii aşa că este mai bine să nu candidăm niciunul”.

Gheorghe Dumbravă, primar Stoeneşti:
“Conduc una din cele mai puternice organizaţii liberale locale din Vâlcea şi poate, pe moment, am considerat că este normal să candidez pentru un loc în BPJ. Nu neaparat pentru o funcţie în plus, ci pentru a dovedi că organizaţia noastră este apreciată la nivel judeţean. După o discuţie telefonică cu domnul preşedinte Buican am înţeles exact situaţia şi am renunţat la candidatură. Era cumva incorect să-i pun într-o lumină nefavorabilă pe alţi colegi de ai mei, primari liberali. Domnul preşedinte are perfectă dreptate”.

Traian GUMINSKI