Amenzi mari pentru “taximetriştii la negru”

taxi pirat
Efectuarea transportului public de persoane, cu un autoturism, pentru care nu se deţine autorizaţie taxi valabilă, se sancţionează cu amendă contravenţională cuprinsă între 1.000 şi 5.000 lei.
În urma acţiunii desfăşurate săptămâna trecură privind legalitatea desfăşurării transportului rutier public de persoane, pe raza judeţului Vâlcea, în special a celui în regim de taxi, poliţiştii din cadrul structurilor de ordine publică şi rutieră au depistat 14 autovehicule utilizate pentru transportul public de persoane, pentru care nu era deţinută autorizaţie taxi valabilă.

De asemenea, a fost dispusă de 6 ori măsura suspendării dreptului de utilizare a vehiculelor pentru o perioadă de şase luni, dintre acestea una din măsuri a fost luată pentru aplicarea pe/în autovehicul de însemne specifice taxi fără a deţine autorizaţie taxi valabilă.
Reamintim faptul că odată cu intrarea în vigoare a Legii 129/2015, Legea 38/2003 mod. privind transportul în regim de taxi şi în regim de închiriere s-a modificat, iar efectuarea transportului public de persoane, cu un autoturism, pentru care nu se deţine autorizaţie taxi valabilă, se sancţionează cu amendă contravenţională cuprinsă între 1.000 şi 5.000 lei.
Scopul acestor acţiuni este impunerea unui climat de legalitate şi disciplină în domeniul transportului public de persoane. În cadrul acestei acţiuni au fost aplicate sancţiuni contravenţionale în valoare de 12.000 de lei.
Pentru realizarea unui grad cât mai mare de siguranţă, poliţiştii recomandă călătorilor să nu apeleze la serviciile aşa numiţilor „taximetrişti la negru”, deoarece:
• riscul producerii unei fapte antisociale (tâlhărie, agresiune, viol etc.) este mărit dat fiind faptul că nu există un dispecerat care să cunoască permanent locaţia „taximetristului”;
• autovehiculele autorizate, destinate transportului public de persoane deţin asigurare pentru persoanele şi bunurile transportate, spre deosebire de taximetriştii ,,ilegali”;
• autovehiculele autorizate efectuează inspecţia tehnică periodică la intervale de 6 luni, pe când celelalte autoturisme la 2 ani.