Condamnarea unui primar grobian

ion-toma-lalosu

De dragul obţinerii unor voturi partide şi lideri politici acceptă sau au acceptat de multe ori promovarea pe locurile de candidaţi a unor persoane care nu făceau cinste nu numai unui partid, dar nici măcar unui grup de oameni civilizaţi. Aşa a ajuns primar în comuna Laloşu, dar şi cu ajutorul unei părţi a presei locale, care l-a promovat pe acest individ, Ion Toma, poreclit Tălângă. Şi şefii de partid l-au protejat şi promovat, deşi zvonurile despre imbecilităţile ale administrative şi infracţiunile de cea mai joasă speţă circulau la vedere, iar unele ziare relatau despre apucăturile edilului din Laloşu.

În urmă cu două săptămâni Curtea de Apel Piteşti a pronunţat sentinţa definitivă în Dosarul nr. 4853/90/2012, prin care Ion Toma, fostul primar din Laloşu, a fost condamnat la trei ani şi şase luni de închisoare cu executare. Iată soluţia pe scurt: „Admite apelul declarat de Parchetul de pe lângă Tribunalul Vâlcea împotriva sentinţei penale nr. 175/15.12.2014 pronunţată de Tribunalul Vâlcea în dosarul nr. 4853/90/2012 privind pe inculpatul Toma Ion. Desfiinţează în parte sentinţa şi rejudecând: Descontopeşte pedeapsa rezultantă de 3 ani închisoare şi interzicerea drepturilor prev. de art. 64 alin. 1 lit. a) teza a II-a, b şi c Cod penal pe o perioadă de 3 ani, în pedepsele componente. Înlătură condamnarea inculpatului la trei pedepse de câte 2 ani închisoare, aplicate pentru săvârşirea infracţiunii prevăzută de art. 242 alin. 1 Cod penal anterior. În baza art. 386 Cod procedură penală, dispune schimbarea încadrării juridice a faptelor inculpatului din trei infracţiuni prev. de art. 242 alin. 1 Cod penal anterior în trei infracţiuni prev. de art. 242 alin. 1 şi 3 Cod penal anterior şi condamnă inculpatul Toma Ion, la trei pedepse de câte 2 ani închisoare. Condamnă inculpatul la pedeapsa de 3 ani închisoare pentru săvârşirea infracţiunii prev. de art. 248 alin. 1 Cod penal anterior cu referire la art. 13/2 din Legea nr. 78/2000 (denunţător Ştirbescu Ioana). În temeiul art. 33 lit. a), art. 34 lit. b) Cod penal anterior, contopeşte cele trei pedepse de câte 2 ani închisoare menţionate anterior, trei pedepse de câte 3 ani închisoare aplicate pentru săvârşirea infracţiunii prev. de art. 248 alin. 1 Cod penal anterior cu referire la art. 13/2 din Legea nr. 78/2000 şi trei pedepse de câte 3 ani închisoare şi interzicerea drepturilor prev. de art. 64 alin. 1 lit. a) teza a II-a, b) şi c) Cod penal anterior pe o perioadă de 3 ani, aplicate pentru săvârşirea infracţiunii prev. de art. 254 alin. 2 Cod penal anterior cu referire la art. 5 şi art. 6 din Legea nr. 78/2000, urmând ca inculpatul Toma Ion să execute pedeapsa principală cea mai grea, de 3 ani închisoare, la care se adaugă un spor de 6 luni închisoare, în total pedeapsa de 3 ani şi 6 luni închisoare cu executare în condiţiile art. 60 Cod penal şi interzicerea drepturilor prev. de art. 64 alin. 1 lit. a) teza a II-a, b) şi c) Cod penal anterior pe o perioadă de 3 ani. Menţine celelalte dispoziţii ale sentinţei. Respinge ca nefondat apelul declarat de inculpatul Toma Ion, împotriva aceleiaşi sentinţe. Obligă apelantul inculpat la 300 lei cheltuieli judiciare avansate de stat. Onorariul parţial al apărătorului desemnat din oficiu în sumă de 100 lei, se avansează din fondurile Ministerului Justiţiei. Definitivă. Pronunţată în şedinţă publică astăzi, 02 noiembrie 2015, la Curtea de Apel Piteşti – secţia penală şi pentru cauze cu minori şi de familie”.

Povestea condamnării

Dosarul a ajuns pe masa judecătorilor în iunie 2012, după ce procurorii din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Vâlcea l-au acuzat pe Ion Toma de săvârşirea infracţiunilor de luare de mită, sustragerea sau distrugerea de înscrisuri, fals material în înscrisuri oficiale – registru de corespondenţă, trafic de influenţă şi abuz în serviciu contra intereselor publice cu obţinerea pentru sine sau pentru altul a unui avantaj patrimonial sau nepatrimonial. Din probatoriul administrat în cauză, între 2005-2010, în calitate de primar al comunei Laloşu, Toma Ion a pretins şi primit de la mai multe persoane suma de 4.493 lei, fie în scopul exonerării acestora de la plata contravalorii unor amenzi contravenţionale aplicate de organele de poliţie, prin neînregistrarea, nepunerea în executare şi ruperea proceselor verbale de contravenţie înaintate de organele de poliţie la primărie, fie în scopul intervenţiei pe lângă funcţionarii Administraţiei Publice Bălceşti, pentru exonerarea unei persoane de la plata unei amenzi administrative aplicate de Parchet. Potrivit procurorilor, fostul primar a folosit pastă corectoare pentru a acoperi menţiunile efectuate în registrul de corespondenţă, aflat la sediul Primăriei Laloşu, referitoare la două procese verbale de contravenţie înregistrate pe numele a două persoane.

N.R. GROBIÁN, -Ă, grobieni, -e, adj. (Despre oameni) Prost-crescut; necioplit, grosolan, bădăran, mitocan. [Pr.: -bi-an] – Din germ., pol. grobian.

Traian Guminski