2 Aprilie – Ziua Internaţională de Conştientizare a Autismului

Pentru a marca și anul acesta Ziua Internaţională de Conştientizare a Autismului – 2 aprilie, Direcţia de Protecţie Socială, prin Centrul de servicii terapeutice pentru copilul cu autism “Mara” organizează, în perioada 30 Martie – 8 Aprilie 2016, sub sloganul “Nu este o vină să fii diferit de ceilalţi!”, un complex de evenimente ce îşi propun, pe de o parte, sărbătorirea Zilei Internaţionale de Conştientizare a Autismului, şi pe de altă parte, informarea şi conştientizarea populaţiei asupra importanţei detectării timpurii a Tulburărilor din Spectrul Autismului (TSA).

Autismul este o tulburare de spectru, de aceea persoanele cu autism sunt foarte diferite, unele pot vorbi, altele nu; unele pot învăța vizual, altele auditiv; unele pot fi sociabile, altele mai puţin. Autismul nu se poate vindeca, dar se poate recupera. Prin intervenţie timpurie intensivă, până la 47% dintre copiii cu autism pot trăi o viaţă independentă, pot să recupereze atât de mult încât să nu poată fi deosebiţi de ceilalti copii. Fără terapie, simptomele autismului şi comportamentele disfuncţionale se agravează în timp.
Pentru sensibilizarea şi conştientizarea populaţiei din municipiul Rm. Vâlcea, începând cu data de 30 Martie a.c., se vor desfăşura mai multe acţiuni specifice, constând în:
– distribuirea de materiale de promovare a serviciilor oferite în cadrul Centrului “Mara” copiilor cu autism (film de prezentare, pliante, fluturaşi), în unităţi de învăţământ de masă (Şcoala “Anton Pann”, Şcoala “Take Ionescu”, Şcoala Gimnazială nr.4, Liceul sanitar “Antim Ivireanul”), instituţii culturale (Teatrul Municipal “Ariel”, Teatrul “Anton Pann”, Cinematograful “Geo Saizescu”), cabinete de medicina familiei / 30-31 Martie
– rularea filmului de prezentare, realizat de către echipa de terapeuţi a centrului, în şcoli, instituţii publice cultural-artistice, cât şi difuzarea materialelor informative, cu scopul creşterii nivelului de conştientizare în ceea ce priveşte nevoile speciale ale persoanelor cu autism şi ale familiilor acestora. / 1 – 8 Aprilie
– desfăşurarea de activităţi ludice de relaxare şi socializare, cu copiii din centru, la care vor participa şi 15 preşcolari din învăţământul de masă (Grădiniţa Copăcelu). Activităţile vor consta în realizarea de lucrări de pictură (mesaje derivate din cuvântul AUTISM) şi modelaj în cadrul cabinetelor de artterapie şi terapie ocupaţională, recital de poezie, muzică şi dans, diverse jocuri preferate de copii, decuparea de baloane din carton de culoare albastră şi personalizarea acestora / 4 Aprilie.
Prin înfiinţarea Centrului de servicii terapeutice pentru copilul cu autism ”Mara” şi susţinerea sa pentru a funcţiona la standarde de calitate, municipiul Rm.Vâlcea a demonstrat că este un oraş în care sănătatea copiilor reprezintă responsabilitatea întregii comunităţi. Echipa de specialişti a Centrului ”Mara”, Asociaţia Autism Vâlcea, cât şi CSEI Băbeni, prin implicarea şi dedicarea lor, au făcut posibil ca peste 150 de copii autişti să beneficieze de programe eficiente de terapie, ce duc la recuperarea şi integrarea lor la grădiniţă şi şcoală şi, ulterior, în societate.
Autismul este o realitate, iar noi, împreună, îl putem invinge!

Director Executiv, Virginia Fulgescu