Ziua Toleranţei şi Diversităţii, sărbătorită si la Rm. Vâlcea


„Diferenţele dintre noi sunt cele care ar trebui să ne ajute să ne îmbogăţim viaţa comună, nu să ne dezbine!”, a afirmat senatorul PNL, Dan Nițu, azi, 23 noiembrie, la Biblioteca Județeana Antim Ivireanu, în mijlocul a peste 200 de elevi de la mai multe şcoli din judeţul Vâlcea. Ocazia a fost sărbătorirea Zilei Toleranţei şi a Diversităţii. Manifestarea ai cărei iniţiatori sunt mai multe asociaţii non-guvernamentale ale romilor din Vâlcea şi-a propus să aducă împreună elevi de diferite etnii pentru ca prin desen, muzică şi dans să şteargă bariera invizibilă care încă există în societatea actuală între etniile convieţuitoare.

Dan Niţu a participat la acest eveniment pentru a transmite tinerilor un mesaj împotriva atitudinilor extremiste dominate de violenţă şi ură faţă de semeni.
FB_IMG_1448303731572_640x480
„Toleranța înseamnă în primul rând o atitudine deschisă și respect față de diferențele care există între oameni. Înseamnă să-i respectăm pe ceilalți, să descoperim elemente comune și să creăm acele legături necesare între noi care să ne îmbogățească viața comună. Cel mai bun gardian împotriva nedreptăţii, a violenţei, a discriminării şi a marginalizării – comportamente negative în orice societate democratică – este educația continuă pentru toleranță. De aceea, pe copiii romi îi îndemn să meargă la şcoală pentru că şcoala este o şansă la o viaţă mai bună, iar pe copiii români îi îndemn să fie mai deschişi la cultura celorlalte etnii, pentru că sunt multe aspecte frumoase din viaţa şi din cultura lor din care pot învăţa. Problema romilor este problema noastră, a tuturor, şi ea nu poate fi eliminată decât dacă, de mici, învăţaţi să vă cunoașteți mai bine unii pe ceilalți, să nu mai fiți indiferenți la problemele colegilor și să nu mai criticați sau judecați diferențele, de orice natură ar fi ele (etnice, sociale, de sex, religioase, culturale etc) care există între voi. Tinerii pot schimba lucruri și mentalități, iar astăzi voi aţi adus spiritul toleranței, oferind un exemplu pozitiv şi aţi demonstrat că este posibilă conviețuirea interetnică, lucru pentru care vă felicit”, a precizat senatorul PNL.
Parlamentarul vâlcean a ţinut să-i recompenseze pe tinerii participanţi şi a oferit mai multe premii celor care au reuşit să surprindă în culoare legăturile care există între diferitele etnii care convieţuiesc în România.