Vlădești, comuna care are condiții de oraș

Tot mai mulți orășeni au decis în ultimii ani să se mute în comuna Vlădești, aflată la o aruncătură de băț de Râmnicu Vâlcea. Asta pentru că și-au dat seama că pot trăi în liniște și la aer cura,t dar având condiții de oraș. “De vină” este conducerea administrației locale condusă de Adrian Cosac pentru care 2018 a fost un an excelent.

Comună cu aspirații de stațiune

Așa cum a promis Adrian Cosac, dar și președintele Consiliului Județean Vâlcea, Costi Rădulescu, Vlădeștiul o să devină în scurt timp o adevărată stațiune. Comuna Vlădești va avea și o hartă turistică, parte a unui proiect mai amplu, ca o completare a unui proiect mai amplu numit Centrul de Informare Turistică. La Vlădești sunt multe obiective care pot fi promovate, Mânăstirea Lacul Frumos, actualmente Sfântul Nectarie, ceramica de Vlădești, cu atelierele sale, cu casa memorială. O altă idee cât se poate de interesantă prinde contur la Vlădești, amenajarea unei stâni turistice. Piesa de rezistență a planului de la Vlădești este un complex de relaxare care mai mult ca sigur o să fie luat cu asalt de turiști. În plus, în acest an la Vlădești, mai exact în Satul Fundătura, a fost organizată prima ediție a Serbărilor Zăpezii, moment de mare bucurie pentru cei mici.

Cea mai curată localitate din Vâlcea!

În mare asta reiese dintr-un raport oficial al Prefecturii. Comuna administrată de primarul Adrian Cosac a fost dată exemplu de cei care au efectuat un control amănunțit, este drept în doar 21 de localități din județ. Angajaţii Prefecturii Vâlcea, ai ISU Vâlcea și ai Gărzii de Mediu Vâlcea au mers în 21 de localităţi din judeţul nostru unde au efectuat acţiuni de control ce au vizat modul cum s-a făcut curăţenie pe cursurile de apă, pe drumurile naționale sau județene, precum și în interiorul localităților. Membrii comisiei de verificare au avut în vedere şi modului cum au fost realizate şi întreţinute şanţurile şi rigolele din localităţile judeţului, pentru asigurarea secţiunilor de scurgere a apelor mari. Din cele 21 de localităţi din Vâlcea, în 20 s-a constatat că edilii sau persoanele responsabile cu salubrizarea nu s-au preocupat să adune gunoaiele din comune sau de pe cursurile de apă. Singura localitate unde nu s-au găsit deşeuri a fost Vlădeşti. Primarii localităţilor unde au fost găsite deficienţe au un termen bine stabilit de strângere a gunoaielor, în caz contrar vor fi pasibili de amendă.


Drumuri asfaltate pe bandă rulantă

Infrastructura a fost și va rămâne o prioritate pentru Adrian Cosac. S-au investit 14,45 de miliarde lei vechi alocați doar pentru asfaltarea drumurilor. Asfaltul a fost turnat pe cele 15 drumuri locale cuprinse în proiectul de modernizare a infrastructurii din localitatea limitrofă municipiului Râmnicu Vâlcea și au fost amplasate și rigole, acostamente și la podețele de acces în gospodăriile individuale. Și învățământul este o prioritate la Vlădești! În luna noiembrie a acestui an a avut loc recepţia publică a lucrărilor de modernizare, reabilitare şi dotare a Şcolii Gimnaziale “Grigore Mihăescu”. Proiectul a fost realizat de administraţia din Vlădeşti şi finanţat de Guven prin PNDL II. Peste 200 de elevi vor beneficia de mobilier şcolar nou, de un laborator de informatică, calculatoare moderne, table interactive.


Promovare la târgurile de turism

Ca orice edil care se respectă și ştie ce este de făcut, Adrian Cosac promovează localitatea pe care o păstorește. Reprezentanți ai localității, în frunte cu edilul au fost prezenți la Târgul de Turism al României care s-a desfăşurat la Romexpo, Bucureşti, în perioada 15-18 noiembrie, tehnica şi arta ceramicii albe, meşteșugul ţesutului, costumele populare de Vlădeşti, produsele agricole specifice locului. Şi toți vizitatorii standului au fost impresionați de ceea ce au văzut și au promis că vor veni la Vlădești.

Gabi Cârjaliu