Comuna Muereasca – comuna celor 13 mori

Comuna Muereasca este situată în partea de nord a Județului Vâlcea, învecinându-se în partea de est cu Comuna Bujoreni, la vest cu Băile Olănești, la sud cu Comuna Vlădești și Băile Olănești, iar la nord cu Orașul Călimănești, având ca suprafață administativ-teritorială 4288 hectare: intravilan 341 ha, extravilan 3947 ha.

Din bilanțul teritorial extras, rezultă ca 37 % din suprafața totală a comunei îl reprezintă terenul agricol respectiv 1525 ha iar diferența de 63% respectiv 2763 ha este terenul neagricol. Structural terenul este împărțit astfel: arabil – 301 ha, pomicol – 231 ha, pășuni și fânețe – 93 ha, păduri – 2564 ha, ape – 47 ha, neagricol – 152 ha. Numeric populația este de 2685 locuitori, cu o structură normală și echilibrată respectiv copii, adulți și bătrâni. Clima este temperat continentală, temperatura medie anuală fiind de 9 – 15° C. Gradul de sismicitate este de 7,50 (D) pe scara Richter. Atestarea documentară a comunei are loc în anul 1574, luna februarie, ziua 13 în actele domnitorului Alexandru II Mircea (1568-1574) – prima domnie (DIR: 1700-1750, Hurmuzachi, vol, VI, 1731, 26 II). Că numele comunei vine de la cuvantul MOARĂ, nu mai încape nici o îndoială. Pârâul Muereasca ce trece prin comuna de la vest spre est, are la obârșie 2 izvoare: Moriștița Mare și Moriștița Mică. Apariția numelui Muereasca împreună cu Comanca în documente vechi întărește faptul că acest nume se referă la localitatea Muereasca.
Într-o vreme pe Valea Muereasca existau 13 mori de apă. În timpul domniei lui Matei Basarab (1633-1654), țăranii liberi din Muereasca se vând în număr mare ca rumani în schimbul unor sume de bani, spătarului Preda Brâncoveanu. Între acesta și Episcopia Râmnicului intervine un act de schimb. Astfel, la 18 mai 1636: “moșnenii din Muereasca se vând rumani spătarului Preda Brâncoveanu cu toți feciorii lor și cu toată moșia lor pentru 250 galbeni, plătindu-i și de bir cu 90 de galbeni…Au făcut tocmeală cu cumpăratorul să fie dați la Episcopia Râmnicului, iar Episcopia să-i dea în schimb spătarului Preda, moșia, satul Hrast din jud. Dolj ca să fie slobozi de dajdii și cu voia lor să fie rumani ai Episcopiei”. Din punct de vedere al situării față de zonele și centrele industriale, comuna este situată la distanță mică față de municipiul Rm. Vâlcea. Comuna este formată din 8 sate situate de-a lungul unei artere principale de circulație D.J. 658 Gura Văii – Muereasca ( de Jos ) și satele: Hotarele, Frâncești- Coasta, Pripoara-Griu, Muereasca de Sus, Găvănești, Andreești, Șuța. Principala arteră de circulație este drumul județean 658 care este asfaltat în totalitate până la Mănăstirea Frăsinei. Drumurile comunale sunt balastate și totalizează aproximativ 15 km și sunt încadrate la drumuri de categoria a-III-a. Principalele trepte de relief întâlnite pe teritoriul administrativ al comunei sunt zona de luncă situate pe platforma Pâraului Muereasca și zona de dealuri. Rețeua hidrografică este formată din Pârâul Muereasca, cu numeroși afluenți. Fondul de locuit este alcătuit din locuințe individuale de tip rural cu loturi în imediata apropiere. Zonele de locuit se caracterizează printr-o densitate scăzută cu numeroase terenuri libere ce pot fi folosite în construcții. Ca potențial economic existent, se remarcă numai principala activitate și anume agricultura și zootehnia, industria nefiind reprezentată pe teritoriul comunei. Profilul dominant al agriculturii comunei îl constituie pomicultura și creșterea animalelor. A scăzut mult septelul de animale (ovine și bovine ) deținut în gospodăriile individuale. Ca potențial turistic ar fi turismul monahal deoarece pe teritoriul administrativ-teritorial al comunei este situată Mănăstirea Frăsinei un obiectiv istoric de mare valoare, vizitat de un numar ridicat de turiști. În localitatea Muereasca în fiecare an sunt organizate două sărbători tradiționale respectiv ALEGEREA JUNELUI și ROADELE TOAMNEI.