Viorica Dăncilă pregăteşte OUG pentru românii din Marea Britanie, în cazul unui BREXIT fără acord

Viorica Dăncilă pregăteşte OUG pentru românii din Marea Britanie, în cazul unui BREXIT fără acor
Vești pentru românii care locuiesc și muncesc în Marea Britanie. Premierul Viorica Dăncilă a anunţat că Guvernul are miercuri, 2 octombrie 2019, în primă lectură, o ordonanţă de urgenţă ce vizează protejarea drepturilor românilor în cazul producerii unui Brexit fără acord.

„Protejarea drepturilor cetăţenilor a reprezentat o prioritate a Guvernului pe întreaga durată a procesului Brexit. În negocierile purtate am dorit să ne asigurăm că drepturile cetăţenilor români care locuiesc în Marea Britanie vor fi pe deplin respectate. Am primit, deja, asigurări în acest sens din partea Guvernului britanic şi în continuare acordăm o atenţie deosebită modului de implementare a acestor angajamente”, a afirmat Viorica Dăncilă, la începutul şedinţei de miercuri a Guvernului.
Actul normativ, spune Viorica Dăncilă, va asigura continuitatea drepturilor românilor şi ale cetăţenilor britanici.
“Vom discuta astăzi (miercuri – n.r.), în primă lectură, o serie de măsuri în regim de urgenţă pentru a asigura continuitatea drepturilor dobândite de către cetăţenii britanici în calitate de cetăţeni ai Uniunii Europene, care şi-au exercitat dreptul la liberă circulaţie, în special dreptul de a locui, de a munci sau de a studia în România. Sunt măsuri ce vizează dreptul de şedere, accesul la piaţa muncii, la educaţie, recunoaşterea calificărilor profesionale, drepturi de securitate socială, decontarea serviciilor medicale. Prevederile acestui proiect se referă strict la scenariul în care Marea Britanie se retrage din UE fără acord”, a explicat Dăncilă.
Printre drepturile pe care le protejează ordonanţa de Guvern se numără și cel la servicii medicale.
„În acest fel, actul normativ va asigura protejarea celor mai vulnerabili dintre cetăţenii români, persoanele care urmează un tratament medical la data retragerii. Aceştia vor beneficia în continuare de acoperirea asigurării medicale pe o perioadă suficientă finalizării tratamentului în curs. În mod similar, cetăţenii britanici din România vor putea beneficia de acoperirea tratamentelor medicale aflate în desfăşurare la data retragerii. Aceştia vor beneficia în continuare de acoperirea asigurării medicale pe o perioadă suficientă finalizării tratamentului în curs. În mod similar cetăţenii britanici din România vor putea beneficia de acoperirea tratamentelor medicale aflate în desfăşurare la data retragerii”, a subliniat Viorica Dăncilă.